onsdag, september 21, 2005

Kortsiktig budget som ska rädda valet åt (s)

När man läser de olika tidningarnas analyser av budgeten så är det tydligt att det är en valbudget som nu lagts av socialdemokraterna. Aftonbladet skriver det till och med rent ut i sin rubrik för dagens ledare. "Äntligen en valbudget" skriver man och hyllar de storslagna satsningar som presenteras.

Andra är mer försiktiga i sina omdömen. DN skriver i sin ledare att det är lånade pengar som används för att finansiera vallöftena och en privatekonom, Ylva Yngvesson säger att:
- Det här är i mångt och mycket en valårsbudget, där regeringen vill hålla sig väl med de flesta grupper. Det hade kanske varit bättre att samla i ladorna och bädda mer för att fler kommer i arbete.
Ja, det är väl egentligen inget att förvånas över att regeringen med ett hotande valnederlag framför sig lägger en ytterligt generös budget. Att den sedan kommer att få marginella effekter för den vanlige medborgaren och negativa effekter på Sveriges totala finanser försöker de styrande sopa under mattan så gott det går.

Det finns dock de som vågar granska även i de egna leden.
Om de så kallade plusjobben riskerar tränga undan vanlig jobb är kommunalarbetareförbundet redo att stoppa de nya arbetena.
Ylva Thörn höjer en berättigad varningsflagga, i Expressen. När staten går in och subventionerar pysselsättning i stället för riktiga arbeten skickar man ut flera osunda signaler. Dels om att det är bättre med bidrag än riktiga jobb och dels visar det på en förnedrande människosyn mot de som redan idag utför arbeten som enligt det socialdemokratiska förslaget inte anses värda en riktig lön.

Detta har jag skrivit om tidigare här på bloggen. Läs här och här och här.

Jag är inte förvånad men bekymrad över att det socialdemokratiska valfläsket har en mycket kort hållbarhet men ger problematiska symptom för en lång tid framåt!

Inga kommentarer: