torsdag, januari 15, 2009

Om apotekets monopol

I årets Vetlandarevy fanns ett nummer om köerna på Apoteket i Vetlanda. Någon hade med sig fikakorg och innetofflor och väntan blev låååång så det gällde att vara nykissad.

Dessutom har recepthanteringssystemet förändrats så att man först får sin medicin för att sedan ställa sig i kö till en betalkassa. Det skulle vara intressant att se om detta nya system inneburit bättre eller sämre service. Ska tillägga att jag uppfattar det som att köerna blivit värre men som sagt en utvärdering vore bra.

Till kommunens nya synpunktshantering har det kommit flera synpunkter om just köerna och den långa väntan på apoteket. Nu är det ju ingen kommunal fråga men det är en fråga för kommunens innevånare.

Glädjande nog
kommer det nu ett förslag om avreglering av apoteksmonopolet. Om regeringen väljer att avreglera så är det nog bara Nordkorea kvar sedan som har ett apoteksmonopol om jag är rätt underrättad.
– Det är verkligen glädjande att apoteksmonopolet nu försvinner så att Sveriges patienter och apotekskunder får bättre service, större valfrihet och bättre tillgänglighet, säger Kenneth Johansson (c), ordförande i riksdagens socialutskott och Centerpartiets socialpolitiske talesperson.
Jag har fått uppsöka apotek i flera andra europeiska länder och alltid blivit väl bemött och med ett professionellt förhållningssätt. Jag ser inga faror med ett avreglerat apotek jag ser bara fördelar och bättre servicenivå.

Men vid en eventuell valseger 2010 för S, V och MP kommer beslutet om avreglering att rivas upp säger socialdemokraterna i ett pressmeddelande.
Vi vill skicka en tydlig signal till de företag som tänker köpa apotek att det är en osäker affär.
Skriver de och man kan väl konstatera att det redan finns många skäl för en fortsatt borgerlig regering efter 2010. Nu kom ytterligare ett. För vem vill ha med matsäck för att klara väntan på apoteket?

2 kommentarer:

erik bratthall sa...

I julas hade vi en vän (som inte bor i Sverige) på besök som behövde medicin. Han bara skrattade när vi talade om att det innebar ca 50 minuters bilresa för att hitta ett helgöppet apotek.

Jag kan faktiskt inte förstå hur svenskafolket har accepterat att ha en system som bygger på köer och dålig tillgänglighet. Det blir bättre tillgänglighet med privata alliansens förslag. Underbart.

Gunilla Hjelm sa...

Jag håller fullständigt med.