söndag, januari 04, 2009

Läslust men knappast lustigt

Nu har jag läst "Mia - sanningen om Gömda" och håller på med "Vingklippt".

Vad kan jag säga?

Att Monica Antonsson gjort ett gediget journalistiskt hantverk. Att hon belyser alla sidor av myntet. Att hon belägger och gör materialet kontrollerbart i mycket stor utsträckning. Kritiska röster får komma till tals och här finns också sådant som stöder "Mias" historia. Så har till exempel "Mias" "flyktväg" genom olika pensionat och boenden i Sverige kunnat beläggas och följas men anledningen till "flykten" bygger helt på att socialtjänsten handlar utifrån "Mias" utstuderade berättelse.

Att Liza Marklund har en hel del att förklara om och i så fall när hon väljer att förklara sig. När hon som journalist blir ställd mot samma vägg som hon så många gånger har pressat andra emot och krävt svar så blir hon själv tyst och går under jorden och låter andra sköta snacket. Inte speciellt trovärdigt.

Att hela mediavärlden med sin ovilja att granska en vän och mäktig kollega därmed också dras med i en jättelik trovärdighetskris.

Att Liza Marklund och Mia Eriksson har lurat läsarna och byggt sina förmögenheter och karriärer på falska grunder. De har marknadsfört böckerna som "sanna" när det mesta, enligt Monica Antonssons granskning är kraftiga överdrifter och ofta ren lögn.

Att Liza Marklund och Mia Eriksson på sin väg mot förmögenhet och berömmelse har utnyttjat och trampat sönder ett stort antal personer. Skott sig för egen vinning på det som därmed blivit andras olycka. Att Mia Eriksson och hennes familj utnyttjat andra ekonomiskt och till exempel lämnat höga telefonräkningar efter sig till aningslösa och vänliga människor som kommit i deras väg.

Att Mia Eriksson med hjälp av Liza Marklund har lurat det svenska samhället på mångmiljonbelopp som förmodligligen någon eller några andra personer hade varit i större behov av. Jag och många med mig vet att socialtjänstens ekonomiska resurser är knappa och att då pengar har runnit ut mellan fingrarna till någon på tveksamma grunder år efter år känns helt absurt.

Att Liza Marklund och Mia Eriksson med sina "historier,"och mot bakgrund av att "historierna" nu avslöjas som kraftigt överdrivna, kommer att försvåra för alla som drabbas av förföljelse och misshandel att få den hjälp de behöver. Genom att ha lurat alla under så många år kommer nu misstänksamheten och ifrågasättandet öka mot dem som söker hjälp.

Liza Marklund, som alltid har hävdat att hon arbetar för utsatta kvinnor och barn, visar sig nu därför vara den som kommer att försvåra för dessa kvinnor och barn under mycket lång tid framöver.

Liza Marklund och Mia Eriksson, känns det bara bra i ert lyxliv eller tänker ni någonsin på det som ni förstört på vägen mot era miljoner?

Gnager det dåliga samvetet någon gång eller skrattar ni bara rått hela vägen till banken?

5 kommentarer:

Okidoki sa...

Monica Antonsson bok "Sanningen om Gömda" bevisar att innehållet i Lizas och Mias böcker är 100% mytoman-bluff (är det nåt litet enda som stämmer överhuvudtaget?!!) - även om Liza hävdat i mängder av intervjuer, artiklar och reklamtexter att bokens berättelse är helt sann är det i själva verket en romanhistoria. Och Mia själv har ställt upp i intervjuer i TV och press och bekräftat sanningshalten, anklagat människor som psykopater, anklagat Sverige att inte kunna ta hand om misshandlade kvinnor osv, osv...Skänk royalty-intäkterna för bluffen till Kvinnojourerna i Sverige. Beloppet lär vara 25-30 miljoner som Mia och Liza själva delat på.

Leroy sa...

Återigen Bra skrivet om "Sanningar" den själklarhet som jag frågade efter förut.

Tycker du att Sverige följer FN deklarationen man rattificerat?


Jag tycker att du skriver bra om barnens rätt.


Leroy

Leroy sa...

Hoppas du ser att Elisabeth H är den som borde fått en ny chans.

Hade folk blivit ifrågsatta och det hade ftt handla om viljalämplighet eller förmåga så hade kanske FN deklarateionen om barns rätt kunnat följas.

Samhället kanske sett annorlunda ut idag om inte "Sanningar" baserats på dessa böcker. Jag hoppas du kan stå upp för sanningen. Du vågar ju skriva om detta.

Tack.

Leroy

Gunilla Hjelm sa...

Hej och tack för era kommentarer.

För det första vill jag poängtera att det verkligen är så att det finns människor, kvinnor, män och barn som lever under hot och behöver skydd. Det tror jag också att vi alla är överens om.

Media kallas ibland den tredje statsmakten men ibland undrar jag om det inte är den första...

Liza Marklund och Mia Eriksson har under många, många år genom sina böcker påverkat samhället med något som nu avslöjas som överdrifter och bluff.

Det har säkert hjälpt många som var i behov av hjälp men kanske tyvärr också lett till en alltför förenklad bild i en del fall. Det är lätt att ta till sig bilden av den goda modern och den onda fadern. Men livet är aldrig någonsin så förenklat.

Det är tragiskt men ännu mer tragiskt är kanske att de som faktiskt är i stort behov av skydd och hjälp förmodligen kommer att få det ännu tuffare nu.

Jag har sett en del kommentarer om att det skulle vara Monica Antonssons fel. så är det naturligtvis inte.

Det är Mia Eriksson och Liza Marklund som med sina lögner kommer att skapa problem för skyddsbehövande kvinnor och barn under många år framöver.
Ingen annan!

I ett tidigare inlägg så länkar jag till pressombudsmannens sida där vår lokaltidning Vetlandaposten klandras för ett par artiklar om en vårdnadstvist där tidningen publicerat en artikel som en partsinlaga för mamman. Ytterligare ett exempel på en förenklad världsbild men där i alla fall pappan fick rätt hos pressombudsmannen.

Socialtjänsten i Mias olika städer har inte gjort rätt om det som Monica Antonsson skriver är korrekt. Samtidigt kan jag på ett sätt förstå de beslut som tagits. Tänk vilken mediastorm som Liza Marklund var kapabel att skapa kring Trossen och hur media fullständigt krossade Elisabeth H. Tänk på Janne Josefsson och Oskarshamn eller för all del Vetlanda och fallet "Louise". Det finns en hel del att säga om de "sanningarna" också men vem skulle någonsin göra det.

Ingen sätter sig upp mot den mäktiga mediaeliten ostraffat.

I media finns aldrig plats för en nyanserad bild. Allt är svart eller vitt. Människor är skurkar eller änglar. Jag tror nog att Liza Marklund skulle varit beredd att riva upp himmel och jord om det vore så att socialnämnden gjort det de egentligen måste och ifrågasatt att utbetalningarna fortsatte år efter år.

Ja, det blev långt och lite rörigt. Men kontentan är tack för kommentarerna och att nu måste vi alla hjälpas åt att hålla debatten vid liv och på en bra nivå.

Gunilla Hjelm sa...

Okidoki och Leroy:
Jag släppte igenom era kommentarer för att ni höll er till ämnet och höll en bra nivå i era inlägg men egentligen har jag sagt att för att kommentera här så får man inte vara anonym.

Jag är lite bränd av sk "bloggtroll" men fortsätt att hålla en bra nivå i debatten så fortsätter jag att göra undantag från min regel. :D