lördag, januari 17, 2009

Bra om Liza Marklund i Sydsvenskan

En mycket bra artikel från Per Svensson på Sydsvenskan om hur Liza Marklund under åren marknadsfört boken Gömda.
Det är med andra ord inte självklart ens för professionella bedömare vilket slags bok ”Gömda” är. Till och med Liza Marklund själv har någon gång svävat på målet. Hösten 1999 toppade hon såväl försäljningslistan över nyutkommen skönlitteratur som pockettoppen med två av sina deckare, ”Studio Sex” och ”Sprängaren”. Aftonbladet gratulerade i en intervju och påpekade att fackböcker och barnböcker hade egna försäljningslistor. Tänkte Liza Marklund kanske ta grand slam?

Så här svarade hon:
– Min första bok var faktiskt en fackbok, ”Gömda”. Den handlar om ett autentiskt fall, en kvinna som var förföljd. Den kommer vi ut med igen, i februari. (AB 13.10 1999)
Jag vill också påminna om vad det är som är upprörande i denna sjaskiga historia. Nu när drevet är igång så tenderar diskussionen att handla om vem som är mest trovärdig Liza Marklund eller Monica Antonsson. Liza Marklund hävdar att hon aldrig sagt att allt är sant och försöker skjuta över ansvaret på läsaren som borde fattat att det som skrevs inte var sanningen. Vem håller du på? var det någon som frågade i en blogg jag minns bara inte vilken så jag kan inte länka.

På Jerrys blogg finns däremot en alldeles ypperlig sammanfattning för den som inte vill eller har möjlighet att själv läsa Monica Antonssons bok eller "motbok" som många kallar den. Mia- Sanningen om Gömda.

Under Neo:s seminarium använde Andreas Ekström en metafor för att beskriva vad man kan ändra i en berättelse som gör anspråk på att vara sann.
”Man kan skriva en bok om Pearl Harbor och ändra vad folk åt eller vilka stridsflygplan som användes, men man kan inte skriva en historia om Pearl Harbor där japanerna inte anfaller.”
Man kan också fundera över dem som nu kommer till Liza Marklunds försvar för att hon som kvinna blir mobbad.

Det är väl snällt i och för sig men varför tillät de då LizaMarklund att effektivt med ett mediedrevs hjälp krossa Elisabeth Hermon och hennes verksamhet Trossen?

Var fanns de när Mia övergav sin äldste son Michael, en situation som påverkat hela hans uppväxt och varför fnyser de nu åt hans kamp för sanningen?

Var finns de när Osama Awad fortfarande efter så många år anklagas för att leva kriminellt och hota Mia till livet trots att han för länge sedan sonat sina brott?

Ja det enkla svaret är förmodligen att dessa personer är "utan betydelse" i de fiiina journalistiska och kulturella sammanhangen. Liza Marklund däremot, upphöjd journalist, förmögen och betydelsefull henne kan man försvara. Det är ju så synd om henne med alla elaka människor som nu skriver elaka saker om henne. Men de som drabbats av lögnerna i Gömda under mer än 10 år, de är inte lika viktiga som Liza Marklund. Det gör tydligen inget att de fått leva med elakheter och lögner under mer än ett decennium.

Det är tydligen skillnad på folk och folk. Jag mår illa!

1 kommentar:

ann helena rudberg sa...

Du vekar vara en riktig politiker... jag som trodde dom var utdöda ;)