måndag, maj 21, 2007

Uppdrag granskning och bristen på jämställdhet på SVT

En vecka sedan jag skrev senast men jag har deinitivt inte varit overksam under tiden. Det har varit hopptävlingar och datorkrångel och en del annat som tagit min tid.

Idag tänkte jag i alla fall publicera lite nya länkar och funderingar när det gäller tidningen Scoop:s senaste nummer och avslöjanden om bristen på jämställdhet på Uppdrag Gransknings redaktion.

Katapultstolen Uppdrag granskning TOVE LEFFLER – granskar den rikaste grävredaktionen är rubriken på reportaget.

Nils Hansson projektledare och chef på Uppdrag Granskning svarar med att påstå att "Alla ska inte gräva" och menar vidare att kvinnor har svårare för ansvarsutkrävanden och dold kamera.

Jag skrev tidigare om detta här. Här skrev jag om att det inte fanns någon information om den kritik som kommit fram på Svt:s hemsida. Läs gärna båda dessa inlägg för att få ytterligare bakgrund i fallet.

Som aktiv centerkvinna har jag inte kunnat släppa svt:s katastrofala brist på jämställdhetsarbete. Jag känner att det unkna klimatet måste upp till ytan och vädras ur ordentligt.

Uppdraget är att granska orättvisor i samhället, däribland diskriminering. Samtidigt upplever många kvinnor på den egna redaktionen att de utsätts för en påtaglig och systematisk diskriminering. De har lägre lön, deras idéer ignoreras och deras kompetens undervärderas. Många kvinnor står inte ut utan väljer att sluta, öknamnet "katapultstolen" har redaktionen fått därefter.

Skriver Tove Leffler i Scoop.
I Scoops ledare skriver Matilda Uusijärvi

Trots välkända problem med manlig dominans inom den grävande journalistiken finns ingen jämställdhetsplan på Uppdrag granskning, det tycker Nils Hanson mest
är ett »formellt förhållningssätt«. I stället har man haft temadag om manligt och kvinnligt.Utifrån sina erfarenheter av just manligt och kvinnligt har Nils Hanson dragit slutsatsen att det finns skillnader i mäns och kvinnors arbetsmetodik.

Nu börjar det bli riktigt intressant. Det finns alltså ingen jämställdhetsplan på Uppdrag Gransknings enhet.


Efter mycket sökande hittar jag tillslut en jämställdhetspolicy för Sveriges Television. Den är inte aktuell utan gäller för 2005-2006. Halva 2007 har snart gått men svt har inte bemödat sig med att lägga ut en ny jämställdhetspolicy på hemsidan eller är det kanske ännu värre så att det faktiskt inte ens finns någon som är aktuell?


I det gamla dokumentet kan man läsa vad som gäller för de olika enheterna på svt.
Enheternas jämställdhetsplaner
SVTs jämställdhetsplan ska gälla för jämställdhetsarbetet och jämställdhetsplaneringen på enheterna. Det innebär att varje enhet ska upprätta en egen jämställdhetsplan och ange de mål och åtgärder som ska gälla specifikt för den egna enheten. SVT-gemensamma nyckeltal ställs samman totalt och på enhetsnivå och utgör utgångspunkt för användning och redovisning av statistiska uppgifter.
De långsiktiga målen i SVTs jämställdhetsplan innebär att målen ska uppnås så snart som möjligt. I några fall är det möjligt att vidta sådana förändringar att målet kan uppnås mycket snart. I andra krävs en noggrann analys av situationen på den egna
enheten/avdelningen samt en plan för hur man etappvis ska arbeta sig fram till det slutgiltiga målet. Tidplan för när åtgärderna ska vara genomförda och vem som är ansvarig ska alltid kopplas till jämställdhetsplanen. Jämställdhetsplanen ska innehålla en kartläggning av förhållandena på arbetsplatsen inom områdena
- arbetsmiljö
- bemanning, chefsrekrytering
- löner
- föräldraskap
- sexuella trakasserier
- programutbud
samt mål och åtgärdsplan för de förändringar som krävs.
Enhetens jämställdhetsplan ska utarbetas i samverkan med de anställda. Det innebär att de fackliga organisationerna ska ha möjlighet att delta i utformningen av planen och vid utvärderingen av föregående års plan. Resultatet och ny
jämställdhetsplan bör göras känd för de anställda vid ett tidsbestämt tillfälle.

Det är ingen valfrihet utan varje enhet ska göra en jämställdhetsplan med tidssatta mål och åtgärdsplan med ansvariga.

Ändå säger Nils Hansson att de har ingen jämställdhetsplan och han tycker att det bara är ett "formellt förhållningssätt".

Nåväl detta som enheterna är ålagda att utföra har nu Nils Hansson, chef för Uppdrag Granskning kommit på att de inte kan klara av själva. Så nu ska det till en utredning.

Nu är det över två månader sedan han lovade en utredning och än har inte vi licensbetalare fått någon infomation om vem som ska utreda...

eller vilket uppdrag utredaren ska få...

eller hur lång tid det kommer att ta...

Det som man kräver av andra kan man inte utföra själva.

Knappast speciellt trovärdigt!

Men herregud, mina licenspengar är ju med och betalar Janne Josefssons lön på närmare 60 000 kronor per månad. Någon nytta ska jag väl ändå kunna ha av karln. Sätt honom på att granska sin egen redaktion.

Det kommer att bli intressant framöver och jag återkommer i ärendet, var så säker för här finns många sura sockor att gräva upp. Kanske ska vi ha vadslagning om hur länge det kommer att dröja innan utredningen blir klar. Min gissning just nu är "aldrig".

För övrigt länkar jag också till P1 Medierna och ett inslag som mp3fil som sändes den 17 mars om just Uppdrag Granskning:s stora jämställdhetsproblem.

2 kommentarer:

Peter A sa...

Krav på jämställdhetsplaner borde slopas. Någon borde granska hur meningslösa dessa är istället.

Byråkrati är inte vägen för att nå jämställdhet, även om jag är övertygad om att många socialister vill tro det.

Gunilla Hjelm sa...

Jämställdhetsplanen kan ju inte göra jobbet men den gör det lite svårare att blunda för ojämställdheten.
/Gunilla