onsdag, maj 09, 2007

Uppdrag Granskning tillsätter en utredning

I slutet av mars publicerade tidningen Scoop en artikelserie om diskriminering mot kvinnliga grävande journalister på Svt:s flaggskepp Uppdrag Granskning.

Jag läste om det då men hann inte kommentera.

Så kom "fallet Louise" och flyttade fokus. Tänk så lägligt för det macho grabbgänget på Uppdrag Granskning.

Scoop-redaktören Matilda Uusijärvi skriver:
Tove Leffler har gjort en undersökning bland ett 20-tal kvinnor som jobbar eller har jobbat på Uppdrag granskning. Resultatet är nedslående. De har lägre lön, deras idéer ignoreras och deras kompetens undervärderas. Många kvinnor står inte ut utan väljer att sluta, andra önskar sig bort.Trots att så många kvinnor har en samstämmig bild av Sveriges största och rikaste grävredaktion förnekar Nils Hanson att det finns något mönster.
...
Trots välkända problem med manlig dominans inom den grävande journalistiken finns ingen jämställdhetsplan på Uppdrag granskning, det tycker Nils Hanson mest är ett »formellt förhållningssätt«. I stället har man haft temadag om manligt och kvinnligt.

GP skriver också om det hela:
Reportern Ulla Danné kom till Uppdrag granskning 2004, efter att ha fått både Guldspaden och Stora journalistpriset. Ett år senare lämnade hon redaktionen -
besviken och förbannad.- Jag förstår inte det produktiva i att bryta ner människor. Kvinnornas idéer och arbetsinsatser värderades lägre. Jag har aldrig varit med om något liknande.
...
Nils Hanson, projektledare för Uppdrag granskning, menar att redaktionen tar kritiken på största allvar.- Vi kommer att tillsätta en särskild jämställdhetsexpert som ska undersöka hur stort problemet är, och titta på vad vi ska göra åt det.

Maja Aase, Chefredaktör på Journalisten.se skriver under rubriken "Uppgrävt gubbslem":

Men mest anmärkningsvärd är ändå projektledaren Nils Hanson på Uppdrag granskning. Han är ordentligt intervjuad i Scoop och har fått godkänna sina citat. Artiklarna vittnar om många kvinnor som lämnat Uppdrag granskning, eftersom de anser att de utsatts för en ”påtaglig och systematisk diskriminering”. Nils Hanson tror att det ligger till så här:
kvinnor och män jobbar olika och män är bättre på att spetta upp dörrar och köra med dold mikrofon. Män är hårda, kvinnor är mjuka, eller som Hanson säger: ”Vi har ju diskuterat det här väldigt mycket, och jag tror mig kunna säga att det är fler kvinnor än män som har svårt för att göra det hårdföra ansvarsutkrävandet.”

Den bolags-VD som talar så om kvinnor, att de saknas i styrelserna eftersom de är blygare och saknar självförtroende, den VDn får det hett i medierna. Journalister hugger nämligen på fördomar. Men Nils Hanson reagerar inte på vad han själv säger om Uppdrag gransknings klimat. Han tycker snarare att ”det bara blir så”. Först när Scoops artiklar spridits till flera medarbetare på SVT, vaknar han upp. Nu ska en utredning göras, för att åtgärda mansdominansen.

Precis så funderar också jag. Mannen är norm, det är endast hans sätt att gräva som är giltigt, kvinnorna får anpassa sig eller sluta. Inga alternativa sätt att utkräva ansvar är möjliga på en "machoredaktion" som Uppdrag granskning. Vi skriver 2007 och detta kan uppenbarligen Nils Hansson komma undan med. Skrämmande!

Var är drevet? Vem står utanför Svt och kräver Nils Hanssons avgång? När får vi se Janne Josefsson ställa Nils Hansson mot väggen?

Paul Friqyes bloggar från Gräv 07 och där fick Nils Hansson det åtmindstone lite svettigt i pannan.
- Jag kan inte ta ifrån kvinnorna de erfarenhet som de ger uttryck för i Scoop. Vi måste ha hjälp utifrån för att analysera detta, för jag kan inte lösa ett problem som jag i hög grad är en del av, sade Nils Hanson, Uppdrag Gransknings projektledare. Han blottade duktigt strupen. Men en sak menade han sig blivit frustrerande missförstådd för. Nämligen att när han antydde att kvinnorna generellt haft svårare för ”direkt ansvarsutkrävning i reportagen” bara försökte göra ett personligt försök till konstruktiv analys till kvinnornas underordning. Det tyckte han inte han borde hängas ut för.
...
Somliga tyckte att det var orättvist att en välvillig Nils Hanson ensam fick stå till svars för en rad angrepp från en flock åklagare. Själv tycker jag att en riktig karl ska orka stå pall för en sådan match.
Så nu har i alla fall Nils Hansson bestämt sig för en utredning. När får vi veta vem som ska utreda och när man kan förvänta sig ett svar från utredaren? Vad innehåller utredarens uppdrag? Ja det finns många frågor men inga svar. Slutenheten på Svt:s Uppdrag granskning är total. Här gäller tydligen inte samma regler om öppenhet som hos dem som blir granskade av Uppdrag granskning.

Det är intressant att notera...

4 kommentarer:

Unknown sa...

Jag har fått en slags känsla av att journalistvärlden är rätt grabbig. Vilket ju kan tyckas konstigt, givet de värderingar många journalister påstår sig ha. Det ska bli intressant att följa det här.

Murvel sa...

Gunilla, när får du erbjudanden om att bli ledarskribent eller krönikör?
Klurigt!

Gunilla Hjelm sa...

murvel: Än har jag inte fått några sådana förslag men man vet aldrig, det kanske kommer.
/Gunilla

Unknown sa...

Det måste ju ändå vara resultatet som är det viktiga. Om en metod är mer effektiv än en annan att finna "sanningen" så är det väl den som premieras, eller hur?

Om då denna metod anses mer grabbig är det väl bara att börja anamma den för att själv nå resultat.

Jag blir så uttråkad på allt menlöst gnällande istället för att saken i egna händer och skapa nödvändig förändring.