fredag, mars 02, 2007

Vetlanda kommuns förstaspadtagetspade

Idag har vi tagit första spadtaget till den nya grundskolan i Vetlanda centralort. Det är många, många år sedan en skola byggdes senast och därför känns detta historiskt. Någon trodde att det var så mycket som 50 år sedan. Den nya skolan kommer att ersätta tre mindre, omoderna skolor och byggs för ca 200 elever. De gamla skolorna skulle kräva stora renoveringsinsatser om de skulle fortsätta att användas och de pengarna läggs nu istället på att få en ny, fräsch. En ny skola kommer också att betyda lägre driftsekonomi, bättre energianvändning och större möjligheter till samordning. En finess blir den fristående byggnaden för kök och matsal som kan hyras ut och användas till mer än skolmåltider.




Entreprenören för markarbeten fanns på plats med en grävmaskin och den yngsta eleven bland de ca 50 som var där fick sitta med i grävmaskinen och de tog ett par rejäla tag med skopan. De elever som var närvarande kommer att gå i den nya skolan när den står färdig ht 2008.


Därefter fick de barn som ville ta ett spadtag med Vetlanda kommuns förstaspadtagetspade och det var många som ville. Representanter från de tre skolorna fick också varsin ritning på den nya skolan som de nu kan titta på och prata om i klasserna.


Det var roligt att se barnens engagemang och med vilken iver de pratade och diskuterade om den nya skolan. En liten pojke kom fram till mig. -Men du, sa han. Vad ska ni göra med de tre husen som blir över? -Vi kanske kan sälja dem, sa jag och någon kan göra lägenheter i husen.

-Ja, sa han. Det blir jättebra, då kan någon bo i vårt gamla klassrum. Belåten med det skuttade han sedan glatt iväg för att åka kana på en av de snöklädda jordhögarna som låg strax intill.

Inga kommentarer: