Så här beskrivs julen i min mormors barndomshem någon gång runt 1910 när min mormor var liten. Min moster Ingrid Vikström, numera bosatt i Måttsund, Luleå har skrivit ner berättelsen som handlar om min mormors mors liv. Boken bygger, bland annat, på den stora brevsamling som finns bevarad och heter "Ömt älskade Eva Charlotta".
Under sommaren köper Kalle en spädgris. Lagom till jul är den slaktfärdig. Nu blir det julmat. Eva stoppar korv, kokar sylta, gör blodpudding och leverkaka. På julbordet finns sedan också skinka, revbensspjäll, fläskkorv och köttbullar. Men det är inte bara den egna familjen som får del av det goda. I Singelstorp finns en fattigstuga. Det är en gammal bondgårdsbyggning som häradshövding af Petersén, ägare till Sävsjö säteri, upplåtit till sina gamla fd torpare. Dessa skaffar sig mat genom att gå "på rote" och det är böndernas skyldighet att dela med sig till dem. Eva måste vara beredd på att lämna ifrån sig både fläsk, korv, limpa och en ostbit, när någon av dem kommer.
På gården odlas havre, råg och korn, för familjens och husdjurens behov. Kalle far till kvarnen i Sävsjöström för att få säden mald. men det finaste mjölet, rågsikten, bereds vid kvarnen i Forsa. Till jul ska det också bakas, först och främst jullimporna, vörtbrödet. Detta bröd är mycket saftigt, gott och dessutom hållbart. Förvarade i rågbingen, liksom osten håller det sig ännu bättre. Till var och en i familjen bakas en liten jullimpa till julhögen. Sedan bakas det vetebröd och småbröd. Vete odlas inte i Hjärtaskog. Det mjölet får man köpa. Eva bakar eklöv, kransar, mandelmusslor och pepparkakor. Också dessa kakor finns i julhögarna.
På julaftonens förmiddag är det stor aktivitet på gården. Stugan är julstädad och fin med rena dukar på borden och nya trasmattor på de skurade golven. Kalle bär in julgranen. Den blir klädd med ljus, karameller, flaggor och glänsade pumlor. Barnen bär in ved för hela helgens behov. När Eva är klar med morgonsysslorna i ladugården sätter hon en stor vattenkittel på köksspisen. Det är dags för julbadet. Alla barnen får i tur och ordning kliva ner i den stora träbaljan, som placerats på köksgolvet. Efter badet kläs de i sina bästa helgdagskläder.
Djuren i ladugården har utfodrats med lite extra godsaker. Erik, den svarta hästen, har fått både bröd och några sockerbitar. Ute på gården har Kalle hängt upp några havrekärvar i träden för att också småfåglarna ska känna att det är jul.
Mitt på dagen är det dags för dopp i grytan. Skivor av det goda vörtbrödet doppas i skinkspad och äts tillsammans med fläskkorv och revbensspjäll. Efter måltiden får alla barnen var sin jultidning att födriva resten av dagen med. Det är Tomtar och troll, Sagoprinsessan, Lill-Nisse, Flickornas julbok m fl. Några andra julklappar förekommer inte, men alla är nöjda. De äldre flickorna får läsa för sina småsyskon innan de kan ägna sig åt sina egna tidningar. Under eftermiddagen kokas det kaffe och julhögarna avsmakas.
När Eva och Kalle har skött om djuren på kvällen samlas alla runt julbordet. Nu bjuds det lutfisk med senapssås, skinka och risgrynsgröt. Julgransljusen tänds, man sjunger "Var hälsad sköna morgonstund" och "Stilla natt" och Eva läser julevangeliet. Därefter har det blivit hög tid att komma i säng. Julbordet dukas inte av, utan maten som blivit över lämnas. Detta är en mycket gammal sed som lever kvar sedan man trodde att de avlidna släktingarnas andar kommer tillbaka under julnatten och då skall julbordets läckerheter finnas för dem. Farmor Kristina håller fortfarande fast vid den tron. Inte heller släcker man fotogenlampan denna natt.
Säkert har barnen svårt att somna genast efter en händelserik och spännande dag. De äldre flickorna ska tillsammans med far och farmor fira julotta i Lenhovda kyrka. Resan görs med häst och släde eftersom det är vinterföre. Man är ute i god tid och hästen travar med god fart den knappa milen till Lenhovda. Klockan fem börjar ottan. Kristina är rädd att man ska komma för tidigt, att man ska störa "döingarnas" otta som hålls före de levandes. Vera och Elin lyssnar med skräck på farmors prat. Under hela ottan kan de inte släppa tanken på vad som förekommit i kyrkan under natten.
Det är flera slädskjutsar som kommit från Hökhult, Hjärtaskog och Skäraskog till ottan denna juldagsmorgon. På hemvägen blir det kappkörning och hästarna får visa vad de går för. Den som är fortast hemma efter julottan, kommer att först ha skörden under tak nästa år. Den tron håller man fast vid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar