fredag, oktober 07, 2005

Tandkräm på recept

Expressen har idag en artikel om tandkräm och det farliga ämnet triclosan. Det finns så otroligt mycket att göra när det gäller miljöarbetet att man stundtals blir lite trött och uppgiven.

Men nu gäller det att gaska upp sig och ta nya tag. Inför Centerkvinnostämman 2004 skrev Inger Fredriksson och jag ett program om miljö som sedan togs på stämman. I vår rapport "Farligt att vara kvinna" beskriver vi bland annat problematiken med ämnet triclosan som lagras i en kvinnas fettvävnad och sedan förs över till det lilla barnet via modersmjölken.

Här kommer ett kort utdrag ur rapporten som handlar om just detta.

Avgifta kretsloppet
Vi lever i ett kemikaliesamhälle på gott och ont. Vår vilja att göra rent i minsta skrymsle har öppnat dörren för en marknad av bakteriedödande kemikalier. En av dessa är triclosan. Triclosan är en klorfenol, som kan omvandlas till dioxin. Dioxin lagras i fett och kan föras över med modersmjölken. Triclosan är effektiv som bakteriedödare. Däremot är det mycket litet som rår på triclosan. Tre olika försök, där regnbågslax placerats nedströms tre olika reningsverk (Ryaverken, Henriksdal och Gråbo), visade samtliga att fiskarna innehöll triclosan. Ämnet hade alltså passerat såväl reningsverkens rötkammare som kemisk fällning utan att brytas ned.
Triclosan kan framkalla allergier och en omfattande användning kan tänkas göra bakterier motståndskraftiga mot exempelvis antibiotika. Ämnet slår dessutom ut de flesta bakterier och gör ingen skillnad på ”onda” och ”goda”.

Triclosan finns i tandkräm, där det tillsatts för att motverka tandköttsinflammation och tandlossning. Det här är tillstånd som är aktuella under en mindre del av livet, varför en sådan tandkräm borde vara receptbelagd och säljas på apotek.

Triclosan finns i hygienprodukter som ett godkänt konserveringsmedel och som ett bakteriedödande medel och har använts i sportstrumpor, för att undvika dålig lukt.

Triclosan är bara ett exempel på hur viktigt det är med utförliga innehållsdeklarationer samt att försiktighetsprincipen tillämpas. Vi bör så långt det är möjligt veta vad vi medvetet tillför våra kroppar

Inga kommentarer: