tisdag, april 13, 2010

Smålandstidningen fälld i PON

Enligt min bedömning var tidningens rapportering, där de tre familjemedlemmarna pekades ut och omskrevs på ett insinuant och nedlåtande sätt, ägnad att skada anmälaren och dennes söner

Så står det i beslutet från Pressombudsmannen.

Pressombudsmannen och pressens opionsnämnd är idag den enda möjlighet vi vanliga människor har att i någon liten mån kunna få upprättelse för en publicering. Ja det är också möjligt att stämma för förtal men chansen att "få rätt" mot en tidning eller annan media är försvinnande liten, närmast obefintlig.

Media har traditionellt sätt hänvisat till att de följer de pressetiska reglerna och att det är den egna kontrollen med pressombudsmannen i spetsen som är vår garant för att inga övertramp sker.

Därför är det ytterst allvarligt att flera medier (dock inte Smålandstidningen, såvitt jag vet) nu vänder sig bort från detta system. Expressen var de som först protesterade och vägrar finna sig i pressombudsmannen kritik. Nu följer andra medier med och man försöker göra det till en fråga om förtroende för en enda person när det egentligen handlar om att de faktiskt ifrågasätter ett helt system. Självklart försöker mediabolagen i spåren av Expressens utspel nu flytta fram positionerna genom att försvaga PO:s möjlighet till kritisk granskning.

Det paradoxala är samtidigt att traditionell media, nu mer än någonsin, vill hävda att de minsann är så mycket bättre än de "amatörer" som skriver på nätet men i själva verket vill de krypa undan sitt ansvar, självkontroll och pressetiska regler.

Och när media själv agerar åklagare, domare och bödel och bränner pressetiken på bål är det den lilla människan som står där bunden och utan möjlighet till en rättvis rättegång.

(För att inga missförstånd ska uppstå så vill jag poängtera att såvitt jag vet så har Smålandstidningen accepterat PON:s beslut.)

Inga kommentarer: