fredag, april 16, 2010

Om PON igen

Bra att diskussionen kanske nu äntligen kan komma igång på allvar. Det har varit alldeles för tyst om tidningars (Expressen, Gefle dagblad, Arbetarbladet) ifrågasättande av det pressetiska systemet med PO och PON:s domar.

Att debatten hittills uteblivit visar egentligen på att frågan är oerhört känslig och det finns få som är beredda att "stöta" sig med den mäktiga mediamakten i vårt samhälle. Att som politiker tala i dessa frågor kan betyda att man blir oskyldigt anklagad för att vilja begränsa yttrandefriheten.
– Det är olyckligt att tidningar inte respekterar en inrättning som har karaktären av hedersdomstol, säger Tidningsutgivarnas VD Anna Serner. Det underminerar trovärdigheten för systemet. Har vi accepterat en självreglering av pressetiken i stället för lagstiftning måste vi också följa besluten.

Nu får vi hoppas på en bra och bred diskussion i mediavärlden och en utveckling av systemet för jag och många med mig tror att det vore väldigt olyckligt med en lagstiftning på området. Vi ska vara rädda om vår svenska modell men det förutsätter att det självreglerande arbetet sköts, utvecklas och repekteras.

Inga kommentarer: