Dn:s artikel om några kvinnor och presidenter i Latinamerika kan man fundera mycket över.
Vi kan börja med rubriksättningen. På Dn:s huvudsida är rubriken "Kvinnorna tar över i maktens korridorer". Av Sydamerikas 13 länder är det 3 som just nu styrs av kvinnor. Eventuellt tillkommer ytterligare en kvinna som president men å andra sidan byts en av de nuvarande kvinnorna ut mot en man snart.
Om majoriteten av ledarna varit kvinnor så hade DN möjligen haft täckning för sin rubrik, men knappast som situationen faktiskt är. Nämligen den att ett fåtal kvinnor lyckats ta sig fram till toppen.
Rubriken till artikelsidan sedan är "Kvinnor på frammarsch i Latinamerika".
Båda rubrikerna är avsedda att skapa en konflikt mellan kvinnor och män vilket man också lyckats med om man läser kommentatorsfältet. Genom att påstå att kvinnorna nu tar över och att kvinnorna är på marsch så skapas en bild av att det är ett krig som pågår, där männen minsann ska se upp för kvinnorna som antagligen kommer att ta över hela världen. SUCK!!!
Läser man sedan artikeln så kan man se att artikelförfattaren lägger ett oerhört tungt ansvar på kvinnan som lyckats skaffa sig en maktposition. Hon ska nu ta allt ansvar för kvinnors rättigheter och om hon inte kan påvisa faktiska reformer för kvinnor så kallas hon i artikeln fören "missad möjlighet". En sådan missad möjlighet är tydligen Argentinas president och i artikeln påstås det att få feminister jublade när hon blev vald. Som om en kvinna och ledare endast har sitt berättigande för att driva kvinnofrågor.
Jag suckar djupt och konstaterar att vi har långt kvar till verklig jämställdhet. En jämställdhet där både kvinnor och män finns med i maktens korridorer på samma villkor. En jämställdhet där det är balans och där det finns ungefär lika många kvinnor och män med makt och där makten växlar mellan personer utan att det behöver skildras som ett krig. En jämställdhet där både kvinnor och män kan arbeta för människors rättigheter.
Det tycks vara långt dit.
Fotnot: I Vetlanda är jag kvinna och KS ordförande/kommunalråd. En kvinna är ordförande i socialnämnden och i Kommunstyrelsens arbetsutskott är det jag och en kvinna till. På 11 tunga poster är vi 3 kvinnor. I länets 13 kommuner är det två kvinnor som är KS ordförande/kommunalråd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar