fredag, juli 03, 2009

Fordonsgas = framtid

I mitt uppdrag träffar jag många olika företag och organisationer. Strax innan midsommar hade vi besök av ett stort företag i biogasbranschen. Vi konstaterade då att det inte finns möjlighet att köpa fordonsgas i vår östra länsdel. Det finns några hinder att passera men som går att lösa.

Dels så är det dyrt för leverantören att sätta upp en gasmack. Just nu finns däremot statliga stimulansmedel som gör att leverantörerna är mer villiga till investeringen.

Så är det gasleveranserna som också är ett problem. I dagsläget måste gasen levereras från någon rötanläggning för fordonsgas med lastbil. Sverige har en mycket lite utbyggd infrastruktur för naturgas och därmed också för biogas.

Jag talade givetvis om att vi är en kommun som har flera riktigt stora gårdar med mellan 500 och 1000 nötdjur och kommunen skulle därför lämpa sig väl för en rötgasanläggning som kunde serva hela höglandet med biogas. Det har funnits och finns tankar och ideér hos lantbruksföretagarna men som så ofta förr så behöver en finansiär in med riskkapitalet.

Men om något av de större biogasföretagen är villiga att satsa så är jag beredd att jobba för att vi i kommunen ska sätta mål som gör att vi kan byta ut fordon med etanol eller bensin mot den betydligt mer miljövänliga biogasen.

Och privat har vi börjat titta på den här bilen som ett alternativ. Vi har varit länge i bilbytartagen men visst går det att vänta ett tag till. Vår bil har rullat 18 000 mil och kan säkert rulla många mer i väntan på en biogasmack. Och visst skulle det vara intressant med en biogasbil.

Inga kommentarer: