måndag, juni 08, 2009

Snabbanalys

Det känns inte bra med Centerpartiets valresultat. Analysera kommer förmodligen många att göra och jag kan heller inte låta bli.

Det skulle vara enkelt att skylla förlusten på FRA men jag är inte så säker. Centerpartiet gör sina bästa resultat i storstäderna. Partiets vilja att lyfta in Annie Johansson i partistyrelsen tyder på en vilja att som parti gå ännu längre i liberala integretetsfrågor och det har förmodligen väljarna med tydlig liberal inriktning uppmärksammat.

Mer oroande är då det minskande stödet i landsbygdskommunerna samtidigt som SD går starkt framåt i samma kommuner. I tider av lågkonjunktur och arbetslöshet finns tendenser till protektionism och en rädsla för omvärlden och då väljer väljarna bort partier med nytänk och öppenhet. Det blir istället mer av "det var bättre förr". Det är ingen ovanlig reaktion men den är knappast konstruktiv.

Hur får vi då våra innevånare att våga lyfta blicken och se framåt istället? Där har vi som parti den största utmaningen inför valet 2010.

1 kommentar:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det är kul att Annie kom in i partistyrelsen, men det räcker inte långt. Så långe partistyrelsen styvnackat håller kvar vid vårt försvar av den uppenbart orimliga FRA-lagen, kommer många av "pratarna" kring partiet att hålla käft, eller istället prata för exempelvis Piratpartiet.

Jag vet, för jag är en av de pratarna:

EU-valet: (c) eller (pp)? - Dags för "Tough love"

Vi hörs, om inte förr så på nästa stämma. :-)