lördag, februari 07, 2009

Samma frågor överallt

Jag kan konstatera att kommunerna över landet brottas med samma frågor. Det handlar om landsbygdens avfolkning och ständigt minskande underlag för kommunal service eller näringslivet.

Nedlagda butiker, mackar och skolor och äldreboenden är vardagen i norr precis som i söder. En dyster bild och det är ju ingen tröst att det är lika överallt. Tyvärr finns inte heller någon patentlösning på problemet. Att försöka skapa hållbar service för framtiden samtidigt som resurserna måste fördelas på ett bra sätt är ämnet på mångas läppar landet över.

I många kommuner har missnöjespartier tagit populistiska poänger på frågorna och vuxit sig stora. När de sedan ska ta ansvar för det de lovat så visar det sig att de lovat runt men håller tunt. Resultatet blir ett än större politikerförakt och en ekonomi i fritt fall. Jag har de här dagarna hört många exempel på missnöjespartier som fått en akut svekdebatt när de, väl i styrande ställning, tvingas ta impopulära beslut eller så kraschar allt för att populisterna inte klarar att ta ansvar och de etablerade partierna får sopa ihop resterna efter populisternas politiska experiment. Upp som en sol och ned som en pannkaka.

Inga kommentarer: