onsdag, februari 18, 2009

Bloggpaus

Just kommit hem från fullmäktige och innan dess hade jag ett långt samtal med en journalist på Vetlandaposten. Nu när jag fått lite distans på samtalet med journalisten så har jag bestämt mig för att ta en paus med blogg och twitter.

Journalisten hade starka synpunkter på mitt bloggande och då framförallt på min informationskritik. Jag förstår nu att min kritiska hållning överskuggar mitt arbete som kommunstyrelsens ordförande. Det spelar i det fallet mindre roll att jag är tillgänglig eller att jag har ett öppet förhållningssätt i mina kontakter med tidningen.

Innan jul fick jag också erfara att man inte drar sig för att använda det jag skriver emot mig när redaktionschef Mari Ermeland skrev en kommentar om mig i Vetlandaposten baserad på min blogg. Priset för min yttrandefrihet är högt, kanske för högt när min politiska gärning kommer i skymundan.

Jag har ca 100 besökare varje dag och Vetlandaposten har en otroligt mycket större upplaga. Jag behöver få tid att tänka över om min öppenhet med blogg och twitter är värd det problem som jag har med medias inställning till min blogg.

Därför kommer jag nu att göra ett uppehåll och fundera. Tack för denna tid och tack för att ni alla varit engagerade och uppmuntrande.

11 kommentarer:

perankersjo sa...

Förstår om du är frustrerad. Det är ju minst sagt märkligt att få kritik från journalister om att man är FÖR öppen och tillgänglig.

Föreslå tidningen att de har en omröstning om du ska blogga eller ej. Om de vinner lägger du ner bloggen. Om du vinner så får de sluta klaga på din blogg och be om ursäkt.

Vore synd om din mycket läsvärda blogg försvann. Jag tror också att invånarna i din kommun håller med. Lycka till oavsett!

Inger Fredriksson sa...

Detta är förskräckligt och märkligt. Varje seriös journalist borde agera i yttrandefrihetens intresse. Något annat är fullkomligt otänkbart!

Annie sa...

Din blogg är mycket läsvärd och för att öka tillgängligheten och minska avståndet mellan medborgare och ks-ordförande, politiker och väljare är bloggen ett ypperligt verktyg. Framför allt öppnar den dörren till politikers annars så stängda dörrar.

Det är under all kritik att man från journalisthåll (som annars brukar vara yttrandefrihetens riddare) nu tvingar dig till bloggpaus. Du tystas. De är inte accptabelt med en sådan behandling.

Om man ser dig som en konkurrent i och med din ärliga rapportering är det ju riktigt trist. Du är snarare ett komplement till deras nyhetsartiklar - dessutom skapar du ett mänskliga ansikte för politikerrollen.

Fortsätt med din offensiva bloggning - det är precis det som dina läsare vill!

erik bratthall sa...

En röst får inte tystna för att den är för kritisk. Att angripa dig för att du är kristisk är ett ingrepp i demokratin. Tänk om du bad en journalist att inte vara kritisk mot dig - vad skulle ske då?
Det skulle vara förfärligt om du slutar blogga därför en journalist tycker du är för kritisk.
Stå på dig och fortsätt att blogga!

lena sa...

Att bli tystad av journalister trodde jag verkligen inte att någon politiker skulle kunna uppleva. Det är helt surrealistiskt. Jag gilla din blogg och det du skriver som ger en bild av en engagerad och seriös politiker men också personen Gunilla. Hoppas att snart få läsa den igen! Lena

Stefan Tornberg sa...

Vetlandaposten verkar minst sagt besynnerlig. Lite omvända roller när media tystar politiker. Jasg håller på dig!

Sofia Jarl Mail: sofia.karlsson@centerpartiet.se sa...

Det var väl samma kritik mot Carl Bildt. Att han bara hade mage att "gå förbi" den fria granskande pressens möjlighet att göra sig till tolkare av Carl:s egna ord! Jag tycker det känns uppenbart att det är någon journalist som känner sig hotad att dennes arbete blir överflödigt...

Gunilla Hjelm sa...

Tack för era kommentarer.
/Gunilla

Federley sa...

Detta är inte ok Gunilla. Jag tror också att höga vederbörande journalister kommer till den insikten så småningom.

Stå på dig. Nyss hemkommen från jobbi Wien så hittade jag inget nytt på din blogg och saknar redan dina inlägg!

==================== sa...

Från en kollega till en annan vill jag bara säga, ge inte upp. Vi är valda av våra medborgare, inte av lokaltidningsjournalister, och de förtjänar all den öppenhet vi kan ge.

Jag har själv bloggat i två år och fått en del sura journalistkommentarer, men det gör mig bara än mer övertygad om att bloggen hör framtiden till. Faktum är att jag började blogga som en reaktion på Bertil Torekulls kritik av att Carl Bildt genom sin blogg kommunicerade direkt med sina läsare och inte via journalister som kunde tolka, sammanfatta (och censurera).

En del journalister ser bloggande som ett hot mot deras informationsmonopol, men de får nog vänja sig vid att klockan inte går att vrida tillbaka.

Paul Lindquist
Kommunstyrelsens ordförande
Lidingö

erik bratthall sa...

http://apps.facebook.com/causes/240044/6356270?m=f6a2e5a8