söndag, december 21, 2008

Är det på riktigt?

Jag hörde en radioreklam om ett nytt instiftat pris för kvinnliga företagare. Jag trodde att jag hörde fel eller att det var ett skämt så när jag kom hem så googlade jag på namnet och ja, tyvärr... mycket riktigt...

Beautiful Business Award heter priset som delas ut i tre kategorier och där Nutek numera delar ut pris för Årets Tjänsteutvecklare.

Men... hur tänkte ni nu?

Vad är kopplingen mellan Beautiful och kvinnors företagande? Måste man vara snygg för att få pris?

Ja, kvinnor och företagande då måste vi nog satsa på något som anspelar på kvinnor och skönhetstävlingar eller???

Det var länge sedan jag blev så upprörd över klavertramp i jämställdhetens namn! Och Nutek, Öhrlings och Driftig.nu hoppas jag har vett att skämmas ordentlig.

6 kommentarer:

Lars sa...

Beautiful kan betyda mycket och behöver inte nödvändigtvis betyda att det är en koppling till vacker kvinna som avsees.

Å andra sidan är det väl så att alla är vackra på ett eller annat sätt beroende på vems ögon som ser.

Att du reagerar negativt beror nog mer på hur du uppfattar jämställdhet och fram för allt vad du lägger i begreppet jämställdhet.

Gunilla Hjelm sa...

Självklart förväntade jag mig i jämställdhetens namns att priset till årets manliga företagare också hette beautiful business award eller något liknande.

Det tycks inte vara fallet.

jennie sa...

nyfiken på vad manliga motsvarigheten heter. beautiful business kan ju som tidigare nämnt betyda fler saker, vanligtvis skulle det översättas "bra affärer". något kränkande i det ser åtminstone inte jag, det är snarare den som nämner detta som menar att kvinnor inte kan göra bra affärer....

Mikael Ekvall sa...

Hej Gunilla!
Ville bara säga att jag regerade likadant som du när jag hörde talas om Beautiful Award. Vad jag kan se heter naturligtvis inte det manliga priset som motsvarar Beautiful Award någoting med just beautiful. Massmedia spär som vanligt på myten att kvinnan inte duger om hon bara är framgångsrik och duktigt, utan hon måste dessutom se bra ut. Helt och hållet förkastligt!

Lars sa...

I detta fall Gunilla handlar det om att lyfta fram duktiga kvinnor som lyckas bra med affärsverksamhet.

Det skulle inte förvåna mig om det är en kvinna som har format namnet på tävlingen som för övrigt är ett ur affärssynpunkt mycket bra namn som slår igenom i affärsvärlden.

Det kanske är din bristande erfarenhet från affärsvärlden som spökar och därmed rör till din bild av jämställdhet i detta sammanhang.

Gunilla Hjelm sa...

Lars-Anders

Kan du ge några exempel från affärsvärlden som använder "Beautiful" i samband med uteslutande "manligt" företagande?