tisdag, oktober 14, 2008

Företagsbesök på Sapa

Tillbringade en spännande förmiddag på Sapa, ett företag som är kommunens näst största arbetsgivare (näst kommunen själv). Vi pratade mycket om kvalitetsarbete, ständiga förbättringar och om att satsa i lågkonjunktur för att vara redo för framgång från start i högkonjunktur.

Överallt såg vi spår av arbetet med ständiga förbättringar och det märktes en tydlig stolthet över företaget, produktionen och resultatet. Härligt upplyftande!

Visst märks de kärva tiderna, även Sapa har varslat för att minska sina fasta kostnader, men framtidstron var påtaglig. I kärva tider hinner de se över organisationen, trimma arbetsprocesser och se över kvalitetsarbetet. Allt för att stå bättre rustad när hjulen ökar farten nästa gång.

Vi pratade även infrastruktur och fick ytterligare bekräftelse på att vi gör rätt som kämpar för att få till ett mötesspår på järnvägen mellan Nässjö och Vetlanda. Kapaciteten måste öka och företagen trycker på för att kunna ställa om transporter från väg till järnväg i miljöarbetets spår. Banverket däremot håller emot allt vad de kan trots att utredning har visat att den sammanvägda vinsten av ett mötesspår är mycket högre här än på många andra platser.

Ungefär 32 miljoner är beräknad kostnad för mötesspåret och den mesta kostnaden ligger på elektronik och växelsystem. Det gäller för oss att trycka på för att få till den så snart som möjligt.

Inga kommentarer: