tisdag, september 16, 2008

Jag har en plan...

...säger Sickan i Jönssonligan och det enda man vet då är att det knappast är vattentätt även om allt är planerat i minsta detalj.

Det är kärva tider och det gäller att minska kostnader. Det går att göra på lite olika sätt. En stor post i ett företag eller en kommun är kostnader för personal och ett vanligt sätt att minska kostnader i företag är att varsla om uppsägning. I samband med det brukar det också vara vanligt att man går igenom företaget för att hitta kostnadsläckor, effektiviseringsmöjligheter och möjligheter till att slimma organisationen. Är det ett företag i tillverkningsindustrin så handlar det ofta om att automatisera så att det är möjligt att minska personalstyrkan och ändå producera samma mängd varor. I ett tjänsteföretag handlar det ofta om att slimma, effektivisera och arbeta på smartare sätt för att minska kostnader. Det gäller att hitta balansen mellan god kvalitet till låg kostnad.

Kommunal verksamhet då?

Ja, det är tydligen fult att prata effektivisering och slimmad organisation. Då får man höra att man är i händerna på marknaden. För många är det till och med fult att prata om att minska kostnader. Då får man genast i halsen att det inte går att spara på barn, gamla och sjuka människor.

Några av grannkommunerna har tagit steget att varsla om uppsägning och det är inga lätta beslut att ta. Jag hör att det finns tankar om att höja skatten, främst hos oppositionen men jag har även hört att de tankarna finns hos en del i majoriteten. Själv tror jag att det ändå skulle gå att hitta möjligheter till kostnadsbesparingar och att hitta möjligheter att få ut mer av varje skattekrona utan att varsla eller höja skatten.

Men...

För att kunna göra det behövs en plan...

En plan som belyser verksamhetens kvalitet, kostnader, fokuseringsområden och resultat.

Jag har pratat mig varm om målstyrning, budgetuppföljning, måluppfyllelseanalyser och olika styrinstrument men ibland känns det som att jag talar för döva öron. Vi har i alla fall kommit så långt att vi har bestämt att jobba mot att bli kvalitetskommun 2011 och det är egentligen inte själva tävlingen som är det viktiga utan det att vi genom SKL (Sveriges kommuner och landsting) då får en ordentlig genomgång av kommunens mål, arbetsmetoder, verksamhet och inte minst resultat. Vi kommer att få en analys av de flesta områden och hur vi ligger till jämfört med andra kommuner och om vi fokuserar på "rätt" saker. Kort sagt kommer vi att få ett kvitto på vilken verksamhetskvalitet Vetlanda kommuns innevånare får för sina skattekronor.

Men detta är inte populärt hos alla. Vi måste istället fokusera på kärnverksamhet fick jag som kommentar idag. Varför ska vi satsa tid och pengar på ett tävlingsjippo när vi behöver satsa allt på vård, skola och omsorg?

Läraren i mig ser det som en utmaning att förklara varför vården, skolan och omsorgen blir bättre av att vi satsar pengar och resurser på en plan...

...och så ska planen helst vara vattentät också.

Inga kommentarer: