tisdag, november 13, 2007

Olika värdering av ledarskap

Det här med ledarskap är spännande.

Vad kännetecknar en god ledare?

I mitt examensarbete på lärarutbildningen skrev jag om manligt och kvinnligt i lärarrollen. Att vara lärare är definitivt ett ledarskap även om det inte alltid värderas lika högt som ledarskapet i andra yrkesroller.

Det militära ledarskapet står till exempel mycket högre i kurs. Nu ska det bli ordning och reda hos moderaterna för Ulrica Schenström byts ut mot en man med militär bakgrund och en sådan man skulle väl aldrig låta sig bjudas på alkohol under arbetstid eller...

Även på andra nivåer är militära erfarenheter tungt vägande argument när tjänster ska tillsättas. Inget fel med militära erfarenheter, de ger absolut ledarerfarenhet men att de egenskaperna ska värderas högre än andra ledarförmågor har jag lite svårt att förstå.

Att vara hästtjej ses med nedlåtande ögon av många och att vara kille i stallet är definitivt inte lätt och de betraktas ofta som lite fjolliga. Så har det inte alltid varit. På den tiden när hästen var det fortskaffningsmedel som fanns var skötseln av hästar "karlgöra".

Om kvinnor skulle rida skedde det i damsadel och köra häst och vagn själv var inte att tänka på för många kvinnor. En riktig hästkarl var idealet och manligast av de manliga var kavalleriet.

Tänk så det kan ändra sig på en relativt kort historisk tid.

Lena Forsberg, forskare vid Luleå tekniska universitet har konstaterat att man lär sig ledarskap i stallet och att stalltjejerna är framtidens chefer.

Gamla tiders hästkarlar håller nog med.

Inga kommentarer: