tisdag, juni 19, 2007

Fullmäktige och ansvarsfrihet

Radio Jönköping rapporterar idag om de inlägg som gjorts från socialnämndens ledamöter inför morgondagens fullmäktige.

Höglandsnytts Rolf Grönvall skriver också om det kommande fullmäktige.
det har bloggats till höger och vänster med tämligen fräna åsikter om kommunens revisorer och de sakkunniga man anlitat.
Det återstår att se vad revisionens kritiker säger under onsdagens sammanträde – revisorerna är utsedda av kommunfullmäktige. Det vore ju tråkigt om de personer man utsett till det hedrande uppdraget att revidera inte kan anses ha klarat av uppdraget och att revisionsberättelsen inte bör beaktas.

Rolf, du kan vara lugn!

Jag måste lita på att våra demokratiskt valda revisorer fått ett bättre och mer heltäckande underlag än den rapport från Öhrlings som skickats ut till oss fullmäktigeledamöter. Jag kommer alltså inte att gå emot revisorernas förslag.

Däremot tycker jag fortfarande att Öhrlings rapport brister på ett flertal punkter.

1. Rapporten är oklar i gränsdragningen mellan tjänstemannaroll och politikerroll. En stor del av rapporten ägnas åt kritik av socialchefen fast uppdraget varit att granska politikernas ansvar.

2. Rapporten innehåller formuleringar som "ett flertal", "flera" eller "några". Hur många är det?

3. Rapporten lägger fram påståenden och gör bedömningar på dessa påståenden utan att leda påståendena i bevis.
ex. I rapporten gör utredaren bedömningen:
"Att ledande tjänstemän i några fall ha satt sig över fattade politiska beslut är inte acceptabelt."

Nej, jag anser inte heller att det är acceptabelt. Min fråga blir vilka dessa "några fall" är men på den frågan ger inte rapporten några som helst svar. Det enda som står är ytterligare en mening som lyder:
"Socialchefen har visat bristande respekt för vissa i socialnämnden fattade beslut."

Tänk vad mycket mer trovärdigt det hade blivit om utredaren också hade exemplifierat och beskrivit vilka beslut som socialchefen anklagas för att ha satt sig över.

Men som sagt, jag måste lita på att revisorerna har mer "på fötterna" och har gjort en riktig bedömning.

Resultatet av att inte beviljas ansvarsfrihet är att man som enskild politiker, personligen kan bli föremål för skadeståndsanspråk. Detta gäller både ordföranden och de båda vice ordförandena, ordinarie ledamöter och ersättare i nämnden.

Låt mig bara tillägga att jag hoppas att det finns personer bland de som skriver på medborgardialog och på insändarsidor som är beredda på att ta över efter de som nu förmodligen kommer att få avgå. Jag har förstått att det finns många som har åsikter om hur man bör agera i nämnden och i förvaltningen och nu finns chansen för er att visa framfötterna.

Förhoppningen är också att fler människor nu anmäler sig till att fungera som stödfamilj och familjehem.

Centerkvinnorna i Jönköpings län har ringt runt till kommuners socialförvaltningar och ställt frågan om det är fler kommuninnevånare som ställer upp nu efter "fallet Louise" men tyvärr har svaret blivit nej. All upprördhet, allt engagemang och alla vackra ord har ändå inte lett till praktisk handling... ännu...

Jag hoppas innerligt att det gör det. För utan stödfamiljer och familjehem har inte de utsatta barnen någonstans att ta vägen när det biologiska hemmet inte fungerar.

Anmäl dig till din kommuns socialförvaltning nu! Barnen behöver dig!

Inga kommentarer: