torsdag, september 22, 2005

Studiedag

Idag har vi studiedag på gymnasiet och jag är just nu hemma på lunch. Vi har haft bra diskussioner på förmiddagen om elevinflytande och som vanligt så är det ett diskussionsglatt gäng som även hamnar lite vid sidan av frågeställningarna ibland.

Själv har jag funderat mycket över hur samhället och om hur våra attityder förändras med tiden. Jag har skrivit om detta tidigare, hur vi har gått från skyldigheter till rättigheter.

En av de andra lärarna pratade i dag om hur hon upplevde att vi numera är luststyrda istället för pliktstyrda. Det tangerar ju mina tankar om rättigheter och det finns givetvis både fördelar och nackdelar med förändringen.

Fördelen är att vi kommer bort från skyldigheter eller plikt som inte är bra.
Att inte stanna i ett destruktivt förhållande av pliktkänsla eller att vi som medborgare har rätt till grundtrygghet vid sjukdom eller arbetslöshet är viktigt.

Det är när vi går över gränsen som det blir problem. När individens eller gruppens egen lust och rättighet står över skyldighet till respekt för en annan människa eller grupp. När människan tillfredsställer sina egna behov på bekostnad av någon annans. Undersökningar visar tex att många anser att det är en rättighet att ta ut sjukersättning om man är trött eller om dagis är stängt. Vem betalar för det?

Tänk efter så inser du snart att detta sker varje dag i stort och i smått. Vi måste gå från att missbruka våra rättigheter till att också respektera våra skyldigheter och vår plikt, i familjen, i skolan och i samhället.

Inga kommentarer: