1984 tillbringade jag två månader på Sardinien. Ganska ofta besökte jag, vad jag uppfattade, en vanlig italiensk familj. De drev en kemtvätt i byn plus att de skötte en del turisters fastigheter, däribland den som jag bodde i.
En middag hos denna familj var en helhetsupplevelse. Först en generös pastarätt, vegetarisk med tomater och basilika. Därefter kött, ofta kyckling, och till det ev potatis men oftast bara ett gott bröd och olika grönsaker och inläggningar. Middagen avslutades med en stor, vattenfylld, glasskål med färsk frukt, druvor, persikor och päron. Till det serverades becksvart, starkt kaffe i små koppar.
Rödvinet flödade och stämningen var hög. Deras knapphändiga engelska och min närmast obefintliga italienska var inget hinder för en livlig konversation.
Jag har försökt mig på att återskapa den underbart enkla, goda mat som för mig inte bara smakar gott utan också innehåller så mycket trevliga minnen.
Varsågoda att själva prova på mina matminnen.
Citronfylld kyckling
Tvätta noga en fin citron. Skär snitt som går precis in till fruktköttet. Torka citronen torr och pensla den med en god olivolja. Rulla citronen i örtkryddor, helst färska. Jag brukar ha med persilja och så det viktigaste, rikligt med rosmarin. Stoppa citronen i en kyckling som du bestrött med grovt salt och peppar. Kycklingen brukade grillas men jag tillagar den i lergrytan.
Tomatsalsa
Skär cocktailtomater i halvor eller fjärdedelar
Strö över rikligt med färsk, strimlad basilika. (Duger inte med torkad)
Riv en eller två vitlöksklyftor på grova sidan på rivjärnet och strö över (Eller hacka med kniv, använd inte vitlökspress då blir vitlöken besk)
Riv skal av ca en fjärdedels citron och strö över.
Salt och peppar
Blanda noga och satsa på en riktigt fin olivolja att hälla över alltsammans och så några stänk balsamvinäger. Låt gärna stå och dra någon timme
Servera salsan blandad med het, nykokt pasta eller som tillbehör till en väl mogen, smakrik, ost, gärna gorgonzola.
En riktigt god, italiensk, augustimåltid önskar jag er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar