onsdag, augusti 10, 2005

Göran Perssons piga

Många har redan kommenterat Göran Perssons tal i Björkvik men jag kan ändå inte låta bli att göra en liten reflektion jag också.

Socialdemokraterna "ser rött" när förslaget om ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster kommer på tal. Ingen ska behöva förnedra sig till att städa hos någon annan, menar de. Var och ska ta hand om sin egen skit! Allt annat räknar socialdemokraterna som överklassfasoner.

Min egen åsikt är att skattesubventionen skulle kunna hjälpa till att uppvärdera en viktig, men ack så osynlig arbetskår genom att kunna ta betalt precis som vilken hantverkare som helst. Fler skulle kunna använda sig av "vit" arbetskraft. Arbetstagaren (eller företagaren) kan, genom sitt "vita" arbete få tillgång till pensionssystem och sjukförsäkringssystem. Någon skulle kanske till och med kunna tjäna sig en hacka på företagsideén.

Men det är ju tydligt att Göran Persson tycker manliga byggjobbare är viktigare än kvinnliga städare! Han vill absolut inte att det ska gå att jämställa skattesubventioner för byggsvängen, ett så kallat ROT-avdrag, med skattesubventioner för städning, ett RUT-avdrag.

Genom sitt utspel i Björkvik om att långtidsarbetslösa skulle kunna få bidrag för att "pyssla" med att byta gardiner och lite annat visar han dessutom precis vad han tycker att det arbetet är värt. Nämligen absolut ingenting. Vilken oerhörd kränkning mot alla de som faktiskt livnär sig på detta varje dag!!

Jag undrar vem som kommer att städa i den nya lyxvillan. Med de stora golvytorna hoppas jag att både Göran och hans Anitra är duktiga på att dammsuga och torka golv, för de tänker väl ändå inte skaffa sig en piga eller...

Inga kommentarer: