På senare tid har det också pratats mycket om skillnader när det gäller hjärt och kärlsjukdomar. En debattartikel från DN:s hemsida belyser detta.
Studier både i utlandet och i Sverige har visat att trots att kvinnor var sjukare än män fick de ett mer passivt omhändertagande. Ett exempel på detta framkom i en studie från Göteborg 2002 som visade att kvinnliga patienter nedprioriteras jämfört med manliga när de ringer efter ambulans på grund av hjärtbesvär...
...och detta gäller även andra områden inom hjärtforskningen, att kvinnor inte tas in i tillräcklig mängd i ordinarie försöksgrupper vid forskning, utan analyseras i efterhand som subgrupper eller i meta-analyser (sammanslagning av flera studier).
Vi kan inte acceptera att dödligheten på grund av hjärt och kärl sjukdomar är högre hos kvinnor än hos män. Vi kan inte acceptera att kvinnor med dessa besvär får sämre vård än män. Vi kan inte acceptera att forskningen behandlar kvinnor som en "subgrupp".
Det krävs mer resurser till "kvinnohjärtan" och kvinnors hälsa!
1 kommentar:
Jag har också hört det och med tanke på att det krävs en hyfsat god fysik för att göra lumpen kan man ju fundera över hur bra de studierna sedan stämmer på sjuka människor som ska använda medicinerna.
Skicka en kommentar