måndag, augusti 22, 2005

Bottennapp

Att en journalist vinklar en artikel är ju inget nytt. Det är inte heller alltid man får chansen att förklara eller kommentera det som skrivs. Det beror på journalistens välvilja. Jag har förut här på bloggen skrivit om medias jakt på nyheter.

I vår lokala nättidning hittade jag idag detta bottennapp.

Politiker vill inte fartbegränsa vid skola
Ledningen vid Landsbro skola vill att hastigheten på väg 877 förbi skolan ska sänkas till 30 km/tim. "Ja" säger polisen, "nej" säger vägverket och Vetlanda kommuns tekniska nämnds utskott. Tekniska nämnden tar beslut i veckan.

Skriver journalisten i sin artikel. Om jag nu inte visste vad det handlade om skulle jag också bli förbannad på politiker som inte vill sänka hastighetsbegränsningen vid skolan.

Lars-Gunnar Hägglöf, rektor vid Landsbro skola, säger: -Det borde vara en självklarhet att det ska vara 30-begränsning förbi skolan under skoldagar 07 -17. Skolan ligger vid en raksträcka och vägen inbjuder till höga hastigheter.

Javisst, det kan vi väl skriva under på allihop så varför har vi i Tekniska nämndens utskott beslutat annorlunda. Journalisten har inte skrivit ett ord om det och han har heller inte bett mig, som tekniska nämndens ordförande att kommentera det hela. Det enda han skriver är att beräkningar från 1999 ligger till grund för beslutet.

De åtgärder som då genomfördes med beräkningarna som grund var att skapa fartbegränsningar utanför skolan i form av avsmalningar som gör att bilisterna måste "kryssa" igenom och sänka hastigheten rejält. Det finns separata gång och cykelvägar och det finns vägskyltar som talar om att rekommenderad hastighet är 30 km/tim (Blåa skyltar).

I och för sig skulle vi väl kunna byta ut de blåa hastighetsskyltarna mot gula men skulle det ge bättre effekt?

Som journalist har han gjort sin "story" nämligen att vi som politiker struntar i barnen i skolan och han väljer att inte redovisa de fakta som jag berättar om här ovanför och som ligger till grund för utskottets beslut. Det är hans val men är det bra journalistik?

redigerat inlägg

Sedan jag la in detta inlägg har artikeln på Höglandsnytt redigerats. Numera står det i texten att "Tekniska nämndens utskott lutar sig mot de trafiksäkerhetshöjande åtgärder man vidtog 1999". även om man fortfarande inte nämner varken de befintliga 30-skyltarna eller farthindren så är det åtminstone en rättelse i rätt riktning.

Inga kommentarer: