tisdag, juni 20, 2006

SCB och förtroendevaldas inkomster

SCB har på Sveriges radios uppdrag presenterat en intressant undersökning om de förtroendevaldas inkomster. Inte helt oväntat finns flest förtroendevalda med inkomster över 200 000 om året hos socialdemokraterna. Denna topplacering hade man redan förra valet och tendensen har stärkts ytterligare inför val 2006.
– Vi har många så kallade proffspolitiker inom socialdemokratin. Med det menar jag sådana som har politiken som sin försörjning och födkrok i en eller annan mening. Man är ombudsman, politisk sekreterare eller förtroendevald själv, säger Tommy Möller.

Politiken som födkrok och som väg till en hög inkomst. Vem försörjer alla dessa proffspolitiker? Facket? Skattekollektivet? Varför har proffspolitiker så mycket högre löner än de som har ett "civilt" arbete?

Nisha Besara på Aftonbladet tycker inte att det är rättvist att mäta lön på det sätt som SCB gjort. Hon vill hellre peka på klasstillhörighet och facktillhörighet.
Mångfald bland de förtroendevalda är oerhört viktigt. Men att bara mäta lön är trubbigt. Det säger ingenting om klassbakgrund. Den undersköterska eller plåtslagare som en gång har blivit kommunalråd eller invald i riksdagen räknas liksom inte i den här undersökningen, eftersom de redan har fått högre lön. Att hälften av socialdemokraternas riksdagsledamöter är LO-medlemmar syns inte.

Enligt Nisha Besara skulle det innebära att har du väl fötts in i arbetarklassen så är du alltid arbetarklass oavsett inkomst och levnadsstandard. Detta resonemang skulle iså fall också förklara att socialdemokratiska väljare ger Göran Persson sitt stöd trots hans vidlyftiga affärer och olika ekonomiska förmåner, han är ändå arbetarklass oavsett inkomst.

Hela detta resonemang får mig att tänka på ett tidigare inlägg som jag gjort som handlade om min "pig och dräng -släkt". Jag kommer också att tänka på att den släkting som hade det bäst ekonomiskt ställt, som hade alla tidens nymodigheter som telefon och bil och som skickade pengar till sina mindre bemedlade släktingar det var han som gjorde facklig karriär.

Enligt min världsbild så är det inte den enskilda personens bakgrund som är det viktiga utan att personen genom sina handlingar i nuet är trovärdig. Är socialdemokraternas förtroendevalda som toppar löneligan trovärdiga?
På ett dagis i Stockholm jobbar köksbiträdet Monica Calderon. Hon brukar själv rösta på socialdemokraterna och tycker att resultatet är dystert.
– Jag undrar hur de kan representera oss låginkomsttagare och om det vet hur det är att leva med det minimala när man har betalat hyran och elen, med de 2 000 som blir över till maten, säger Monica Calderon i Stockholm.

Höglandsnytt har reportern brutit ned SCB:s siffror till länsnivå för Jönköpings län. Även här toppar socialdemokraterna ligan med bara 18 av 100 med en inkomst under 200 000. Av Centerpartiets förtroendevalda har 33 av 100 en inkomst under 200 000, alltså nästan dubbelt så många.

Adel, präster, borgare och bönder. Vilka är vår tids politiska adel?

Inga kommentarer: