söndag, augusti 08, 2010

Triclosan är rikigt läskigt!

För några år sedan var jag med och skrev ett miljöprogram för Centerkvinnorna. En av de saker vi då tog upp var ämnet Triclosan som är ett stort problem att ta om hand i naturen. Ämnet har tidigare funnits i tandkräm men nu är det tydligen populärt i tvättmedel.

Triclosan är antibakteriellt och i tvättmedel sägs det vara till för att ta bort dålig lukt i till exempel underställ och träningskläder.

Triclosan är ett ämne som våra reningsverk har svårt att neutralisera, det går rakt ut i våra vatten, det lagras i våra kroppar och förs över via modersmjölken från mor till barn.

Jag vill se ett förbud precis som Naturskyddsföreningen och Svenskt vatten skriver på DN debatt och kommer att arbeta för det!

Till sist ett par husmoderstips.
1)
Underställ och träningskläder måste torkas snabbt efter användning. Kläderna kommer givetvis att lukta illa om de läggs blöta och svettiga i en tvättkorg i väntan på tvätt. Häng upp kläderna luftigt för att torka ordentligt och snabbt innan tvätt.

2)
Kläder som trots detta luktar unket efter tvätt kan man låta ligga över natten i vatten blandat med ättika. Tvätta sedan som vanligt. Ibland kan man få upprepa detta ett par gånger innan lukten försvinner.

3)
Dålig lukt kommer ofta av att tvätten torkar för sakta. I vår tvättstuga i källaren på vår villa var det så. Vi skaffade en avfuktare för några år sedan och det är kanonbra. Tvätten torkar fort och hela källaren känns torrare och fräschare även en riktigt intensiv tvättdag.

Inga kommentarer: