fredag, juli 09, 2010

Ohlys lögn om jobben

Igår var jag på ett seminarie i Almedalen om framtidens välfärd. Medverkade gjorde Maria Larsson, Tobias Kranz, Ylva Johansson och Lars Ohly.

Ett riktigt lågvattenmärke under valrörelsen är när vänsterpartierna gång på gång upprepar sitt påstående om 25 000 personal mindre i vård, skola och omsorg.

Igår lade dessutom Ohly till påståendet om att dessa siffror skulle vara nettosiffror som är rensade från de som numera jobbar privat eller startat företag. Det är 25 000 färre huvuden i vården och 50 000 färre händer påstod han helt fräckt.

Här är Aftonbladets granskning av hans påstående.
Men det går inte med hjälp av de rödgrönas statistik dra slutsatsen att antalet välfärdstjänster inom skola, vård och omsorg har minskat med 25 000 tjänster.

Egentligen kan det vara tvärtom, eftersom de privata välfärdsföretagen har ökat både i antal och i antalet anställda, samtidigt som kommuner och landsting lägger allt mer pengar på privata upphandlingar.

I de rödgrönas siffra ”25 000 färre anställda” ingår också vikarier och timanställda, vilket innebär att antalet tjänster som faktiskt försvunnit inom kommunsektorn är lägre.

Utspelet är därför mer falskt än sant.

Inga kommentarer: