tisdag, mars 09, 2010

Råd att bli kvinna med makt

Medvetet tvetydig rubrik som är aktuell i samband med internationella kvinnodagen. Sveriges mäktigaste kvinnor är utsedda och visar på att jämställdhet fortfarande är ett sorgligt kapitel i Sverige 2010.

4 kvinnor som börs-vd och 250 män. Så ser fördelningen ut och det går långsamt att förbättra situationen. Endast fyra kvinnor totalt men 15 personer av de 250 männen heter Anders och 13 heter Johan.
Enfalden består och mångfalden lyser med sin frånvaro konstaterar tidningen Veckans Affärer som alltså för tolfte året i rad rankar näringslivets 125 mäktigaste kvinnor.

Ja faktiskt, det är återigen en imponerande lista över kompetenta kvinnor men trots att de är många syns inget genombrott i statistiken.

Varför är det fortfarande så? Ja en av årets mäktigaste kvinnor ger råd till andra kvinnor.

Det här är några av Lena Olvings råd:

· Våga vara rak och tydlig i alla sammanhang det är lämpligt och till alla människor

· Var inte onödigt självkritisk. Tro på dig själv och din förmåga

· Om du finns i en mansdominerad värld – acceptera att du behöver lära dig lite om männens processer och språk (jämför med att du flyttar till ett annat land och lär dig språket för att lättare kunna samarbeta där)

· Se till att du har bundsförvanter som backar upp dig i frågor du driver

Bra och tänkvärt men tänkvärt är också att läsa om några av de andra på 125 listan över de mäktigaste kvinnorna. Årets sanningssägare till exempel, Ebba Lindsö. Hon har fått ta mycket skit för sin bok om hur kvinnor behandlas i maktens korridorer. Det gäller att vara medveten om vilka strukturer man utmanar, bara genom att vara kvinna i en mäktig mansdominerad värld. Många tvekar inför "kostnaden" i att bli uthängd, hånad och granskad bara för att du är kvinna och därmed avvikande mot den manliga normen. Har du råd?

Årets sanningssägare
Ebba Lindsö, Lindsö & Partners
Ebba Lindsö har modigt och självutlämnande avslöjat maktstrukturerna inte bara i Svenskt Näringsliv utan också i hela det svenska näringslivet.

Boken ”Livet, makten och konsten att vara sig själv” skrev hon när hon tröttnade på hur hon, Wanja Lundby Wedin, Mona Sahlin och Annika Falkengren behandlas i jämförelse med sina manliga kolleger.

Året är 2010 och det är långt kvar...

Inga kommentarer: