fredag, februari 06, 2009

Det oväntade öppnar dörrar

Sa Maud i sitt inledningstal på kommundagarna här på Gotland och precis så är det ju. Så länge man bara är emot och emot och emot allting så väljer man visserligen den enkla vägen. Människan som sådan vill inte gärna att världen omkring henne ska förändras. Det är besvärligt och kostar på.

Men det funkar inte. Utan nytänkande och framåttänkande så kommer världen att stanna av det säger sig själv.

Ett lättförståerligt exempel är företagandet. Ett företag som slår sig till ro och nöjer sig med den utveckling som redan uppnåtts är ett dött företag. Man måste hela tiden omvärdera och analysera sin omvärld för att hänga med i konkurrensen. Se på all teknisk utveckling och tänk tanken att vi hade nöjt oss med telegrafen eller fotogenlampan.

När Nej till kärnkraften var stort och aktuellt så var det ett uttryck för den tiden. Men det är 30 år sedan och det har hänt mycket sedan dess. Tekniken har utvecklats och det är nya tider.

Jag känner att jag hela tiden hamnar i den typen av argumentation och kanske är det en generationsfråga.

Det poppar ständigt upp nya missnöjespartier som lever på att manifestera motstånd till förändringar under devisen det var bättre förr. Många rädda och osäkra människor hänger på men det enda som kommer att inträffa med den typen av politik är att de som ser kraften i förändringar för framtiden kommer att springa förbi med sjumilakliv och vi som kommun, region eller land kommer att stå som förlorare i det långa loppet.

Det är nya tider och nya förutsättningar och det är viktigt att hänga med för våra barn och barnbarns skull.

Jag är glad och stolt över mitt parti som vågar lämna den säkra och bromsande nejsägarlinjen bakom oss och vågar ta klivet in i en häftig och lockande framtid.

Vi är på gång!

1 kommentar:

Vilding sa...

Ja, välkommen till atomåldern då.