onsdag, oktober 22, 2008

Möte med grannarna

Ett par gånger om året träffas kommunledningarna för Vetlanda, Uppvidinge och Hultsfreds kommuner för att prata om det aktuella läget och om gemensamma frågor.

Det är intressanta möten och det blir tydligt att vi har ungefär samma problemområden och brottas med samma frågor.

Det är tuffa tider och tuffa beslut i kommunerna och vi från Vetlanda kunde känna igen oss i Hultsfreds beskrivning av hur man genomfört strukturomvandlingar inom äldrevård och skola. Från 2003 halverade man antalet platser i särskilda boenden och ökade istället insatser med hemtjänsten och just nu är det aktuellt att lägga ner en högstadieskola. Men Hultsfreds politiker tog dessa nödvändiga men oerhört obekväma beslut och kan idag se ljuset i tunneln. Den ekonomiska situationen är idag på plus och även om det är tufft så räknar man med plusresultat för både 2008 och 2009.

Även Uppvidinge har gjort en svår resa och har gått från ständigt röda siffror varje år till numera plusresultat, om än små, men det har inneburit mycket svåra och tuffa beslut i ett oerhört starkt motstånd.

Både Uppvidinge och Hultsfred har gjort det vi i Vetlanda nu står inför och det är inte att förvänta annat än att det kommer att bli minst lika tufft här. Jag kan bara hoppas att vi kan göra det på ett så bra sätt som möjligt och att vi om några år kan säga som en av politikerna i Hultsfred sa idag.

-Med facit i hand kan jag ändå säga att det kommit något nytt och friskt ur krisen.

Inga kommentarer: