fredag, januari 25, 2008

Nytt Leaderprojekt för att utveckla landsbygden

Reportage i dagens Vetlandapost om den nya Leaderomgången där Vetlanda, Sävsjö, Nässjö och Högsby ska sammarbeta under rubriken "Mitt i Småland". Bra projekt, bra strategier och skönt att se att vi ska snäppa upp arbetet med att utveckla landsbygden.

Tre ledamöter från varje kommun ska ingå i en interimstyrelse för arbetet, en så kallade LAG-grupp.
LAG ska ha en jämn spridning mellan ideella, offentliga och privata aktörer.

Nåväl, så långt är allt gott och väl men jag fick en liten fundering när jag såg bilden i tidningen med 10 av de 12 ledamöterna. Inget att säga om personerna som sådana. De är säkert högst kompetenta och lämpliga för ett sådant uppdrag.

Men... visst är det lite märkligt att tre personer från varje kommun är lika med tre män från varje kommun.

Visst måste det i varje kommun funnits minst lika duktiga, kompetenta och lämpliga kvinnor att också placera i styrelsen.

Nu vet jag ju inte vilka de 2 ledamöterna som inte fanns med på bild var. De kanske är kvinnor. Det är i så fall ändå en liten förbättring. Jag återkommer när jag vet mer.

4 kommentarer:

Dan Ljungström sa...

Det kändes lite pinsamt när tidningen skulle fota och samlingen vid bordet var liknande tavlan i ks-salen från tidigt 1900-tal. Det kom dock en kvinna till sist. Hur som helst så är det inte lika tokigt som det ser ut, samlingen var interimstyrelsen med en politiker från varje kommun samt tjänstemän. Det är den riktiga styrelsen som kommer att ha tolv ledamöter och där är det ett absolut krav på en könsfördelning med minst 40/60.

Gunilla Hjelm sa...

Det var skönt att höra och få det förtydligat. Tack för det.

Jag var rädd för att detta skulle bli en liknande historia som nomineringarna till Läns-Lako.

Lars sa...

Frågan är om vi samtidigt borde starta ytterligare ett projekt I Vetlanda. Nämligen att avveckla landsbygden ty det lär behövas om vi skall få råd att betala 41 000 kronor om dagen till Nya Tjustkulle året runt i 25 år.

Anonym sa...

Jag tycker Lars kommer med ett bra förslag. Vi avvecklar landsbygden och förvandlar den till ett rekreationsområde för oss stressade stadsbor.

Rekerationsområdet bör dochk hålla stängt under tiden då VBK:s hemma- och bortamatcher pågår. Nya Tjustkulle är ju själva navet i Vetlanda kommuns hjul.

Bandy och övriga sporter är ju ett utmärkt sätt att bli av med primitiva betenden som kan gå ut över andra om det inte får utlopp genom att utstöta primalskrik varje gång VBK gör mål och och spy etter och galla över domaren när han dömer straff för motståndarlaget.

Men Högsby, ligger inte det i södra norrland?