måndag, oktober 22, 2007

(O)jämställdhet i vården

I fredags var jag på Centerkvinnornas förtroenderåd i Stockholm. Dagen inleddes med en genomgång av rapporten (O)jämställdhet i hälsa och vård. Föredragshållaren från Sveriges kommuner och landsting pekade på en rad olika faktorer som samfällt visar att vården är allt annat än jämställd.

Män får bland annat dyrare behandling och medicin än kvinnor. Kvinnors billigare behandling och mediciner subventionerar männens dyrare. Detta inte minst med tanke på den operationsrobot som Jönköpings läns landsting planerar för.

Kvinnor som opereras för starr, knä och höfter har fått gå längre med sina besvär och är i sämre skick när de väl får sin operation än vad män är.

Blindtester som utförts visar att män och kvinnor ordineras olika saker för samma symptom. Kvinnor ordineras livsstilsförändringar, får kostråd och sjukgymnastik medan män får laboratorieprover och röntgen för samma besvär.

Män med psoriasis får behandling på sjukhus medan kvinnor får hämta ut en tub salva på apoteket och behandla sig själv hemma.

Det finns en hel del att göra på jämställdhetsområdet, helt klart!

2 kommentarer:

Lars sa...

Detta verkar vara en intressant rapport men jag har dock inte tid att läsa den nu.

Finns det något avsnitt i rapporten som för ett resonemang om varför det görs skillnader mellan män och kvinnor. Kan det exempelvis vara så att män ställer högre krav på det som levereras samtidigt som kvinnor är mer tillbakadragna i sitt kravställande?

Gunilla Hjelm sa...

Det finns diskussion i rapporten om varför skillnader görs men slutsatserna pekar inte på skillnader i kravställande.