måndag, augusti 27, 2007

Regional demokrati

I dagens system sägs att makten utgår från folket men är det egentligen så? Många gånger känns det nog mer som att makten utgår från Regering och riksdag som genom sina utsedda landhövdingar och länsstyrelser bevakar att maktens propåer följs i alla landsdelar.

Centerpartiet har i många år pratat om decentraliserad makt. Det är visserligen fortfarande ett "uppifrånperspektiv" eftersom decentralisering bygger på att någon uppifrån är så vänlig att pytsa ut små delar av makten ut till kommunerna men det är i alla fall ett steg i rätt riktning.

För några år sedan gick centerpartiet över till att tala om federalism istället. Det skapade mycket debatt men är enligt mitt sätt att se det en mer talande beskrivning då det innebär ett perspektiv där grundförutsättningen är att beslut ska tas så nära människan som möjligt.

Maud Olofsson, Carola Gunnarsson och Björn Mårtensson skriver en bra debattartikel i SVD:s brännpunkt.

Det är hög tid att låta folkvalda regioner ta sig an utvecklings- ansvaret. Därför är det olyckligt när debatten om Ansvarskommitténs betänkande så starkt kommit att kretsa kring frågan om den regionala geografin och hur kartan ska ritas.Det viktiga är inte exakt hur många regionkommuner som slutligen uppstår. Istället handlar det om att vi nu för första gången har att ta ställning till hur vi kan få till stånd en långsiktigt hållbar samhällsutveckling som främjar konkurrenskraftiga regioner.
...
Hela regionaliseringen av Sverige handlar till syvende och sist om hur medborgarna i hela landet ska få inflytande och ansvar för sina egna resurser och sin egen framtid.


"Maud visar vägen" skriver Peter J Olsson i KVP:s ledare idag och fortsätter:

Tänk att det skulle komma en dag när den mest spännande idédebatten förs i centerpartiet.

Inga kommentarer: