torsdag, november 16, 2006

Kommunfullmäktigestart

Den nya mandatperioden inleddes igår kväll med kommunfullmäktige. Först blev det fotografering av ledamöterna och sedan var det sammanträde. Budgeten som beslutades i juni skulle nu tas en gång till av det nya fullmäktige. Det blev ett intressant sammanträde där en ledamot reserverade sig i ärende efter ärende till förmån för egna formuleringar.

Det handlade bland annat om att den kommunala skattesatsen uttrycktes i procent i budgetdokumentet. Detta, ansåg ledamoten, stred mot kommunallagens formuleringskrav. Skattesatsen skulle istället uttryckas i "per skattekrona". Ledamoten utnyttjade till fullo rätten till inlägg, replik och reservation och dundrade på om att fullmäktiges ledamöter måste följa lagen.

Jag har gjort en snabb koll vad som egentligen gäller. Kommunallagen beskriver den kommunala skatten med begreppet "skattesats". Begreppet "skattekrona" finns inte någonstans beskrivet i kommunallagen.

SCB (Statistiska centralbyrån) uttrycker skattesatsen i procent. På scb:s hemsida kan man läsa att:
"Med skattesats avses den andel av den beskattningsbara förvärvsinkomsten som en skattskyldig betalar i kommunal inkomstskatt."

Jag tror inte att den vanlige kommunmedborgaren bryr sig om skattesatsen uttrycks i procent eller i enheten "per skattekrona". Jag kan bara ha en stilla förhoppning om att fullmäktige kommer att handla mer om mål, visioner och om att styra kommunen i fortsättningen än om enstaka formuleringar.

4 kommentarer:

Dan Ljungström sa...

Ja, jag häpnade över en del inlägg. Jag anser att vår uppgift är att fatta beslut som är någorlunda begripliga för kommunmedborgarna. Sedan är det givetvis viktigt med formuleringar i olika avtal och kontrakt. Vi får dock inte gräva ned oss i formuleringarna i protokollen. Min grabb läser till jurist och jag börjar bli lite orolig om det är så man blir

Gunilla Hjelm sa...

Ja, det tycks bli en spännande mandatperiod.
/Gunilla

Lars sa...

Håller med er bägge i sak men samtidigt skall man inte undervärdera kommuninvånarnas förmåga att begripa vad som försekommer i maktens korridorer. Det hade inte kostat så mycket att bemöta den aktuella ledamotens önskemål.

När det gäller tolkningen av lagen skall man nog som lekman vara lite försiktig i sin framtoning. Där finns en hel del utrymme för tolkning. Hur vet vi föresten att SCB har rätt i sin tolkning?

Nåväl petitesser hit och dit kan vi nog skippa till förmån för fokus på en effektivare förvaltning av kommuninvånarnas skattepengar. Hur går det föresten med omställningen från olja till något billigare bränsle för uppvärmning av kommunens lokaler? Det är ju snart ett år sedan vi kunde höra att energikostnaden har skenat i höjden på grund av oljepriset. Skall det behöva ta så förbaskat lång tid att byta några oljebrännare till pelletsbrännare?

Gunilla Hjelm sa...

Här hoppar vi raskt mellan olika ämnen. Från fullmäktigestart till energibesparing.

Nej, det är inte så förbaskat svårt att byta ut några oljebrännare mot pelletsbrännare.

Mer planering och tid krävs dock när man ska ställa om människor till att spara energi. Hur gör du själv hemma till exempel? Stänger du av alla elapparater istället för att ställa dem i "stand by" läge? Har du bytt ut all belysning till lågenergi? I så fall är du ett föredöme.

När det gäller kommunens fastigheter så är det några stora projekt på gång. Ekenässjön är ett exempel där det planeras en panna som ska försörja både skola, äldreboende och förhoppningsvis fler i samhället.

Enligt mitt sätt att se så handlar god hushållning om att jobba mot ett långsiktigt hållbart mål och då krävs också en ordentlig analys och planering.

På senaste kommunstyrelsen i november togs en energiplan och med avstamp i den kan vi nu intensifiera arbetet.