Telefonförbindelserna på landsbygden efter stormen Gudrun är fortfarande ett kapitel för sig. Ledningar ligger på marken och många landsbygdsbor har "varannandagstelefon".
Jag skulle vilja se en oberoende undersökning av telenätets kapacitet så här ett år efter stormen eftersom jag själv inte kan presentera några siffror, men ofta hör människor berätta om problemen.
Någon kan inte ta emot samtal men ringa ut på linjen. Flera har berättat om att telefonen bara fungerar varannan dag. Någon berättar om ett ständigt "knaster" som gör ett samtal i stort sett omöjligt. Någon blir ständigt ihopkopplad med grannen så att de hör varandras telefonsamtal.
Telias standardsvar är "var god dröj", "vi håller på att åtgärda problemen", "vi har inte hunnit allt än" eller "enligt våra kontroller så fungerar det tillfredsställande".
Till allt problem med telefonförbindelserna på landsbygden kommer också problemen med dataöverföringen. Många människor förlitar sig på att dataöverföring sker via de kopparkablar som egentligen är avsedda för telefoni.
Att i detta svåra läge köra högfrekvens och dataöverföring på ledningar som nu inte ens klarar telefonens lågfrekvens är omöjligt, det säger sig självt.
Så drabbas landsbygden dubbelt. Ingen telefoni och ingen internetuppkoppling. Landsbygdsbor är ett tåligt släkte, frågan är bara hur mycket man ska tåla innan Telia inser att kopparkabeln måste ersättas med något modernare och även landsbygden få ett fungerande tele och datanät.
Lennart Daléus lanserade begreppet "digital allemansrätt". Han var tidigt ute och fick utstå mycket kritik. Men nu har "tidigt" blivit "hög tid" och det är dags att inse att han hade rätt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar