söndag, januari 29, 2006

Eftertankens kranka blekhet

Dagens nyheter har mest handlat om SSU basen Anna Sjödins fyllebråk.

När det gäller bråket så gäller det att tänka på att media vinklar, Anna Sjödin ger sin version och vakterna sin version. Vad som är sant eller inte går inte att läsa ut, det vet bara de inblandade själva. En vakt säger så här till TV 4, enligt Aftonbladet.
– Kvinnorna skulle avvisas för de var för fulla och de ville köpa mer dricka. I samband med det får jag två slag i bakhuvudet och ett knytnävsslag i ansiktet. När kvinnorna var på väg bort uttrycker sig Anna Sjödin rasistiskt mot honom. – Hon sa: Jävla svartskalle. När jag frågade vad hon sa så tittade hon mig rakt i ögonen och sade: Det är sådana invandrare som du som vi inte vill ha i det här landet, säger han till TV4.

Några funderingar man kan få av detta är:
1) Detta är Anna Sjödin som är förbundsordförande för ett ungdomsförbund som säger sig arbeta hårt för jämlika villkor, mot rasism och för att alla människor ska ha lika rättigheter. Denna förbundsordförande har en position där hon ska tjäna som ett föredöme för dagens unga.

2) DN:s Henrik Brors skriver att Sjödin kan bli en hjälte som ska symbolisera "den vanliga ungdomens" problem med diskriminering i kroglivet. Hon ska få symbolisera de ungdomar:
Som inte blivit insläppta av vakter för att de är invandrare eller fel klädda, medan överklassbarn, folk ur reklam- och näringslivseliten, dokusåpakändisar och det svassande journalistföljet släppts förbi. Som sett hur vakter hotat folk med stryk om de blivit högljudda, medan ingen lyft ett finger om någon packad yngling i prinsessornas följe dansat på borden.

Tvärtom menar jag att Anna Sjödin trodde sig kunna utnyttja sin position som toppolitiker för att försvara ett oacceptabelt beteende. Hon trodde sig vara en VIP person som kunde göra vad som helst utan att bli straffad för det. Hon spelade gärna med i VIP spelet så länge det gynnade henne själv.

3)När hon nu vaknat upp till en ny dag med insikten om sin roll i händelseförloppet så tar hon till den mest patetiska bortförklaring som finns. Jag har inte gjort något fel! Alla andra är så elaka mot mig!

Nej, Anna Sjödin, den håller inte.

Det hade hedrat dig att erkänna din del av fylla och bråk men istället väljer du att gå till attack och skylla allt på andra. Ditt samvete kan inte vara rent som snö även om du försöker låtsas som det och om du tror att vi andra inget märker så tror du fel.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Håller med dig. Hon var väldigt "blek" i en intervju i morgonens P1 Morgon. Hon ville t.ex. inte svara på hur mycket hon hade druckit. Hon tyckte inte att det var av betydelse.

Gunilla Hjelm sa...

Man måste komma ihåg att vi bara får bilden av händelseförloppet genom media. Vi vet inte vad som egentligen hände.

Bert: Visst har det betydelse, ju mer dricka ju större risk.

Patrik: Jag är inte ute så ofta nuförtiden men jag har samma uppfattning som du. Om man blir nekad att köpa alkohol i baren då ska det ha gått rätt långt.

Inger: Jag tycker också att man kan fundera över om man som förbundsordförande ska försätta sig i en sådan här situation.