Socialdemokraten Bertil Nilsson, andre vice ordförande i socialnämnden går ut i vår lokala tidning efter ett socialnämndssammanträde och anklagar socialchefen för att vara "maktgalen" och ordföranden och förste vice ordföranden för att vara socialchefens "lakejer".
Bertil Nilsson vägrar konsekvent att be om ursäkt och hävdar att han har rätt att protestera med starka ord.
Det är ett oacceptabelt språkbruk som den borgerliga gruppen och den socialdemokratiska gruppen gemensamt tagit bestämt avstånd från. Däremot säger socialdemokraterna i Vetlanda att de håller med Bertil Nilsson i sak. Vad är då "sak" i detta ärende? Efter något forskande så utkristalliserar sig tre frågor som lett fram till socialdemokraternas upprördhet.
1) Socialnämnden fattade vid sammanträdet beslut om att förändra inriktning på 8 lägenheter i det äldreboende som stod klart i våras. Lägenheterna byggdes enligt beslut för att fungera för olika typer av särskilt boende. Den nu beslutade förändringen motiverar socialnämnden med ett ändrat behov av boende än det man såg när man byggde.
Förändringen innebär att lägeheterna som är "dockade" till äldreboendet ska kunna bebos av personer som inte är i behov av särskild omvårdnad men som ändå av olika skäl vill finnas nära servicen på äldreboendet. Det skulle till exempel kunna handla om en make som vill bo nära sin maka som finns inne på äldreboendet. Det skulle kunna handla om en person som vill flytta närmare aktiviteter och kunna utnyttja matsal och andra serviceutrymmen. Det skulle kunna handla om en person som känner sig ensam och otrygg i sitt nuvarande boende.
Förändringen innebär minskat antal platser för särskilt boende i det aktuella äldreboendet men det ökar samtidigt tillgängligheten för de grupper som idag inte har möjlighet till en plats på äldreboendet. Ökad tillgänglighet och ökad valfrihet är ju viktiga centerfrågor.
Efter att minoriteten förlorat omröstningen i socialnämnden går nu alltså socialdemokraterna ut och kritiserar beslutet och vänsterpartisten Anders Blomqvist har överklagat beslutet med motiveringen att beslutsvägen inte är rätt. Det finns alltså inget överklagande i själva sakfrågan utan överklagandet gäller att Anders Blomqvist anser att frågan om de åtta lägeheterna ska avgöras i kommunfullmäktige och inte i socialnämnden.
Den utomstående konsult som kommunen anlitat hävdar, med stöd i kommunallagen, att frågan innebär endast en mindre avvikelse mot kommunfullmäktiges rambeslut och att det är riktigt att beslutet därmed tas i socialnämnden.
Länsrätten avslår vänsterpartisten Anders Blomqvists begäran om verkställighetsförbud och det är en indikation på att länsrätten kommer att döma i enlighet med kommunens bedömning.
2) Som följd av fråga 1 gäller socialdemokraternas kritik i fråga 2 om kommunen har gjort fel som dragit av byggmomsen för de åtta lägeheterna. "Kommunen ägnar sig åt momsfiffel" basunerar socialdemokrater ut med tydligt mål att misstänkliggöra den borgerliga majoriteten. (Det är ju valår nästa år.)
Byggmomsen har, enligt juridisk expertis inte något med saken att göra längre i och med att fastigheten tagits i bruk.
Kommunens sakkunnige på området förklarar att allt skett i enlighet med skattelagstiftningen och så här säger Iris Dovrén-Råsbrandt, chef för länsstyrelsens sociala avdelning till den lokala nättidningen Höglandsnytt.
"-Att kommuner ändrar användningsområdet för lägenheter, som ursprungligen varit avsedda för särskilt boende, är inte särskilt ovanligt."
Det finns inte någon grund för anklagelsen om skattefusk men att socialdemokrater och vänsterpartister ändå på detta sätt protesterar högljutt mot att kommuninnevånarnas skattekronor stannar i kommunen istället för att hamna i statens skattkista är väl egentligen inte speciellt förvånande.
3) Fråga 3 handlar om den delegationsordning som beslutades vid det aktuella sammanträdet. Här kan man verkligen se socialdemokraternas dubbelspel. Vid flera tillfällen har kommunstyrelseledamöter samt presidierna i de olika nämnderna tillsammans diskuterat politiker/tjänstemannarollen. Vid alla dessa tillfällen har jag fått uppfattningen att vi alla är överens. Men när det sedan kommer till beslut så är uppenbarligen den gemensamma synen borta.
I Tekniska nämnden har vi arbetat fram en ny delegationsordning, som jag uppfattat det i enighet mellan blocken. Den är också undertecknad dels av mig som ordförande och dels av vice ordförande från (s). Vi ska ta beslut i frågan på torsdag men mot bakgrund av händelserna i socialnämnden och att socialdemokraterna säger sig hålla med Bertil Nilsson i sak, misstänker jag att den enighet som jag trodde fanns kommer att vara bortblåst vid det laget. Ska vi då votera igenom delegationen precis som man gjorde i socialnämnden och låta socialdemokraterna smita undan sitt ansvar?
Socialdemokraters och vänsterpartisters valkampanj mot den borgerliga ledningen i kommunen har pågått under hela denna mandatperiod. I fråga efter fråga har de överklagat fattade beslut, aldrig i sakfrågor utan alltid med motivering om något formellt fel. Det har till exempel handlat om rubriksättning eller påstått för sen kallelse till sammanträde. Det enda resultatet av dessa överklaganden som länsrätten avslagit är en försenad och betydligt dyrare hantering av de aktuella frågorna.
Jag vill ändå försvara rätten att överklaga ett beslut, som ju är en del av det demokratiska systemet. Medborgaren ska ha denna möjlighet och det kan inte ifrågasättas. Det kan däremot diskuteras om det är speciellt förtroendeingivande att gång på gång använda denna demokratiska rättighet som ett verktyg i ett politiskt maktspel och av missnöje med fattade beslut.
Tyvärr finns det de som inte genomskådar den socialdemokratiska taktiken och hur väl den lyckas kommer vi att få se vid valet nästa år.
2 kommentarer:
Bra sammanfattning. Borde in i tidningen. Synd att socialnämnden inte gått ut med en sådan sammanfattning tidigare.
Suck, Om du ändå hade kommit ut med detta redan innan Ingemar Sturesson gjorde bort både sig själv och resten av de borgeliga partierna. Genom att lysa som talesman för det borgeliga blocket. Skicka den omedelbart till Höglandsnytt och VP.
Kom dock ihåg att Bertil Nilsson trotts allt kanse har rätt i sakfrågan. Hade frågan bollats vidare till fullmäktige så hade inte denna sandlådedebatt blivit verklighet. Ty sandlådedebatter, myglande och muskande i de mörka maktkorridorerna samt främjande från sakfrågorna gagnar ingen. En öppen och ärlig debatt varar längst. Följer man sedan de hederskodex som bör gälla finns goda förutsättningar för ett positivt klimat.
I grund och botten ligger nog en ledarskapsproblematik och svag politisk styrning med tydliga mål. Vi behöver genomföra en gigantisk förnyelse bland såväl förtoendevalda som inom partierna i stort. Det är dags att föryngra och modernisera hela systemet.
Skicka en kommentar