Min mormor hade ett sinnligt förhållande till hem, matlagning och bakning. När jag var liten kom hon hem till oss med jämna mellanrum, stannade kanske ett par veckor och fyllde frysen med bröd, bullar, kringlor och annat gott. Vi barn fick hjälpa henne att mangla lakan, dukar och handdukar. Hon "redde upp" allt det som mamma inte hann som heltidsarbetande lantbrukarhustru med fyra barn och ett synnerligen aktivt föreningsliv.
När julen började närma sig så hände det spännande och traditionsbundna saker. En av de största händelserna var när julbrödet, de saftiga slaglimporna bakades. Mamma bakade stora limpor, två på en långpanna till syföreningsauktionen i Näsby och de betalades på auktionen med upp emot 150 kronor stycket. Mormors limpor var något mindre och klotrunda men med samma recept och samma goda smak. En viss teknik liggen bakom de runda limpornas form som jag fick lära genom att baka tillsammans med mormor, förmodligen på samma sätt som hon lärt av sin mor som lärt av sin mor....
Receptet har använts i många generationer. Så långt jag vet har min mormors mormor och säkert husmödrar ännu längre tillbaka, bakat denna typ av bröd även om ingredienserna troligen förändrats något under årens gång.
Kvällen före det stora "baket" skållas mjölet. Tidigt på morgonen "matas" degen med jäst och tidig förmiddag är det dags att "älta" degen och baka ut limpor. Limporna gräddas och penslas under tiden några gånger med en blandning av kaffe, smör och sirap. Efter limporna tagits ur ugnen ska de svalna sakta och mormor lade ut filtar och lakan på golvet där limporna sedan lades på rad för att täckas med ytterligare lager av lakan och filtar. Ett par dagar efteråt är det så dags att skåra limporna och njuta tunna skivor saftigt bröd med smak av kryddor och "jul".
Mormors deg var alltid på minst 10 liter degvätska men jag har en modern variant med 2 liter som faktiskt går att klara i min hushållsassistent. Bli nu inte förskräckta över den stora mängden "sött" i degen. Detta är ett festbröd och det ska vara fest när det äts.
2 liter vatten kokas upp med en påse malda brödkryddor (liten påse)
Mät upp ett kilo rågsikt i assistenten och slå det kokande vattnet över, samtidigt som assistenten är igång.
Täck över och låt svalna några timmar.
Rör ut ett paket jäst i lite socker och blanda ner det i degen tillsammans med:
2 dl ljus sirap
1 dl socker
1 msk salt och eventuellt ett par matskedar malda pomeransskal
Arbeta ner ca 2 kg vetemjöl i degen som ska bli rätt fast.
Detta är ett lurigt moment. För mycket vetemjöl gör limporna torra och för lite vetemjöl gör att limporna inte jäser och det blir degrand i brödet. (ibland både uppe och nere)
Forma antingen två riktigt stora limpor på en långpanna eller tre något mindre, runda limpor.
Limporna ska jäsa minst en timma och sedan gräddas i ca 200 graders ugn knappt en timma.
Pensla under gräddningen med en blandning av kaffe, smör och sirap ett par gånger samt när de är färdiggräddade.
Låt limporna svalna långsamt och skåra tidigast efter ett par dagar.
Lycka till!
4 kommentarer:
Himmel, vad jag älskar att läsa om gamla traditioner som förs vidare.
Visst är det en speciell känsla när man står och bakar på samma sätt som generationer före mig.
Fast det är ju ändå inte på samma sätt...
VAd härligt det låter! Såna traditioner har jag inte ett dugg av. Blir lite avundsjuk.
Däremot hade jag en (kort) period när jag lekte husmor och bakade och gjorde långkok och lappade, lagade och sydde...
Den är över. Nu har jag annat på gång som är mycket roligare...
bloggblad:
Ja, tyvärr blir det numera alldeles för lite tid för att hålla på med mat, bak och annat och ändå tycker jag att det är väldigt roligt.
Precis som du säger så finns det annat just nu som är roligare/viktigare, men jag kommer igen. Jag kommer att bli en oerhört präktig pensionär om det inte hinner ändra sig tills dess ;D
Skicka en kommentar