torsdag, september 01, 2005

I skuggan av katastrofer

Åter har vi fått möta en naturkatastrof vars verkningar vi inte kan överblicka. Lidandet och tragedierna som följer i dess spår är ofattbara.

Orkanen som skapade en oerhörd förstörelse i och omkring New Orleans har bedarrat men befolkningen kommer att få leva med dess verkningar under en lång tid.

Som vanligt är det de fattigaste som drabbas hårdast. Och som vanligt finns kriminella som är beredda att utnyttja situationen för sina egna syften. Det kan handla om plundring men också om handel med föräldralösa barn och olika typer av bedrägerier mot chockade, försvarlösa människor.

Visst ser vi i dessa stunder människans allra sämsta sidor skymta fram men också de allra finaste sidorna. Människor som osjälviskt hjälper drabbade på olika sätt.

Med verkningar minst lika stora som en naturkatastrof med upp emot 1000 döda kommer så rapporteringen från "panikens bro" i Bagdad. Bilden av bron fylld med de panikslagnas kvarlämnade skor känns overkligt skrämmande och surrealistisk. Nästan som en installation av en samhällskritisk konstnär.

Men detta är inte fiktion. Det är isande verklighet och en påminnelse om hur bräckligt vårt liv är och om naturens och våldets härskande kraft.

Inga kommentarer: