...är inte lätt. Ändå är det ett av de viktigaste uppdrag vi har som politiker.
När medborgaren skriker efter mer - här och nu, när börsbolagens värden bygger på kortsiktiga vinster och när statens styrning av kommunernas ekonomi kan ändras inom löpande budgetperiod, då måste ändå politiker våga lyfta blicken ovanför de tekniker och lösningar som redan finns och se andra möjliga vägar. Istället för att mjölka de sista dropparna ur en gammal lösning måste man våga prova en med framtiden för sig.
Det är ett riskfyllt uppdrag. De satsningar som görs nu inför framtiden kan visa sig vara fel med facit i hand. De finns många som då är villiga att förlöjliga och snabbt säga: "Vad var det jag sa? Hade alla bara lyssnat på mig så hade allt blivit mycket bättre."
Jag blev så glad när jag läste på Marie Wickbergs (c) blogg om Folksams redovisning av kommunernas hälsoindex. Min kommun Vetlanda hamnar på 16 plats av alla kommuner och på alla tre mätpunkterna ligger vi under rikssnittet.
De finns säkert flera olika förklaringar till de positiva talen men för att nämna något så tror jag att den medvetna satsningen på intraprenad och kooperativ inom socialförvaltningen är en del i det hela. Även satsningen på andra arbetstidssystem än det tradtitionella är viktig i sammanhanget.
Här har definitivt krävts ett långsiktigt och innovativt tänkande. Jag är stolt över att få vara en del av detta.
4 kommentarer:
Jag har skickat en debattartikel till Höglandsnytt där jag lånat ett par fraser från Marie. Så här i målartider är redaktionen dock lite långsam. Ty den har inte kommit ut i etern ännu.
Jag har inte läst hela rapporten som finns på Folksams hemsidan men jag trodde att det handlade om friskheten hos kommunanställda.
Kanske du kan ge en liten kommentar, min tid räcker inte till att läsa rapporten.
Oavsett "man mår bättre i en Centerkommun"!!!
Jo, visst handlar den om hälsan hos de av kommunen anställda. Mitt resonemang går ut på det kända faktum att mer inflytande över sin arbetssituation, som arbetstider eller mer självständigt styre i kooperativ eller intraprenadform, också ger friskare medarbetare.
Men det krävs mod och vilja hos beslutsfattare. Till exempel sytemet med 3,3 arbetstider är vad jag förstår något dyrare för kommunen. Å andra sidan bör det generera pengar tillbaka i form av lägre sjukskrivningskostnader. Facit till det får man ju inte förrän man försökt.
/Gunilla
Jag minns inte riktigt när jag hörde talas om 3/3-systemet, men vad jag däremot minns är att frisörerna som tillämpade systemet blev betydligt friskare och trivdes bättre med sitt jobb.
Det borde inte vara så komplicerat att ta fram en kalkyl där man kan beräkna och mäta effekten om vi skulle införa det i vår kommun.
Det finns inget som är omöjligt, det är bara mer eller mindre svårt. Varför inte försöka. Det är väl bara att backa tillbaka om det blir för kostsamt.
Kanske är det den demokratiska sirapen som är den stora barriären.
Jag uttryckte mig nog lite luddigt men vad jag menade var att jag är stolt över att Vetlanda kommun provar till exempel 3,3 systemet. Det finns och testas alltså redan.
/Gunilla
Skicka en kommentar