fredag, mars 14, 2008

Mediakritik igen

Det rullar en ny socialtjänstskandal i media och som vanligt är inte rapporteringen det minsta objektiv och den visar bara delar av sanningen. Denna gång är det Värnamo som är i fokus och fallet påminner om det av Janne Josefsson granskade fallet i Oskarshamn för några år sedan.

I Värnamo, precis som i Oskarshamn handlar det om ett par som fått sitt barn omhändertaget genom LVU. Lagen om vård av unga. Detta sker efter en lång vistelse (i detta fall 10 veckor) på ett utredningshem där man konstaterar att föräldrarna inte klarar att ta hand om barnet på ett säkert sätt.

Alla omhändertagande genom LVU tas upp i Länsrätten som också har godkänt detta omhändertagandet.

Mamman till det lilla barnet är begåvningshandikappad och lider av svår epilepsi och enligt utredningen förstår inte pappan vad som krävs för att ta hand om ett litet barn. Detta enligt Maria Abrahamssons krönika i Svd.

Det är för övrigt det enda ställe jag läst detta på av alla de artiklar jag läst om fallet. Rubriker och texter antyder annars att barnet bara togs från dem direkt på BB och att detta endast berodde på att mamman hade epilepsi.

Jag kan inte bedöma om det var rätt eller fel att omhänderta barnet. Jag bara konstaterar att media som vanligt vinklar, döljer och selekterar det som skrivs så att det ska passa deras tänkta story. Politiker och tjänstemän är skurkar och gör allt fel alltid.

Jag kan också konstatera att Maria Abrahamsson går ett steg längre i fallet Louise än vanligt, vilket kanske är en ny trend.
Den gången lyfte tjänstemän och politiker inte ett finger, trots polisanmälningar till socialtjänsten. Med följden att flickan i år levde i misär hos sin knarkande pappa som var dömd för att ha förgripit sig sexuellt på henne.

skriver hon och låter påskina att Louise bodde kvar hos sin pappa efter att han dömts för att ha förgripit sig på henne. Det är helt fel. Först efter Louise kommit till familjehemmet berättade hon om övergreppen och pappan dömdes senare för dessa.

Men en driven och ambitiös skribent som Maria Abrahamsson ser så klart till att verkligheten anpassas till storyn om nu inte storyn passar in på verkligheten.

Inga kommentarer: